AnnonsMiele

Räntorna svider i plånboken

1 aug 2023

Räntan tär hårt på hushållens konsumtionsutrymme

Hur mycket mer betalar svenskarna i boräntor jämfört med för ett år sedan? Det har Skandiamäklarna undersökt och resultatet visar att räntekostnaderna är kännbara för många hushåll.

14 procent av de tillfrågade ligger kvar med gamla avtal och har ännu inte sett någon höjning, men för 17 procent av de tillfrågade har räntan höjts med upp till 1999 kronor, medan 21 procent har fått ökade räntekostnader i intervallet 2000 – 4999 kronor. 9 procent har sett kostnaden öka med mellan 5000 och 8999 kronor, och nästan lika många, 7 procent betalar uppemot 11999 mer. Det finns också hushåll som fått se räntan stiga med mellan 12 och 50 000 kronor.

Strategierna för att få råd med höjda räntor varierar;

23 procent uppger att de shoppar mindre, 19 procent har dragit ner på uteätandet,15 procent lagar mer mat hemma, 19 procent har ändrat sina vanor när de handlar mat, lika många drar ner på sitt sparande, och 16 procent har dragit ner på resande.

Boendet är högt prioriterat bland svenska bolånekunder. Endast 2 procent uppger att de sålt sitt boende för att de inte hade råd, och 4 procent anger att de funderar på att sälja för att ekonomin inte går ihop.

Men de allra flesta verkar dra ner sin konsumtion i övrigt när räntan tar mer av utrymmet.

Färska siffror från Tradera visar också att många säljer saker för att få in extra pengar.

–Tradera har en miljon fler annonser på sajten i år jämfört med i fjol. Detta beror säkert till stor del på det ekonomiska läget som är mer ansträngt för många. Att sälja av lite grejer som inte länge används är ett smart sätt att bättra på semesterkassan, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera.

Troligen väljer många av köparna också att handla begagnat för att spara pengar.

Föregående artikel Skyfall kommer plötsligt – så skyddar du fastigheten
Nästa artikel Lägenhetspriser föll i juli

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här