AnnonsElectrolux Professional AB

Råttinvasion hotar Stockholm

3 maj 2023

Den obligatoriska insamlingen av matavfall riskerar att ge en råttinvasion

Saneringsföretaget Nomor går ut med en varning för att de redan stora problemen med råttor i Stockholm kan bli ännu värre när Stockholm nu har infört obligatorisk matavfallssortering.

Många fastighetsägare placerar de nya kärlen på sina innergårdar.

– Tidigare har matavfallet blandats ut med andra typer av avfall och legat i tillslutna plastpåsar. Nu kommer matresterna koncentreras i pappåsar och läggas i kärl som dessutom har hål för ventilation. Särskilt när det blir varmt kommer doften att spridas snabbt och råttor har ett väl utvecklat luktsinne, säger Johan Peterson, skadedjursexpert på saneringsföretaget Nomor.

Han förklarar att råttor lätt blir ett problem i områden där de hittar föda. Hittar råttorna ett ställe där de kan få mat regelbundet, är det svårt att få dem att lämna. Därför betonar han hur viktigt det är att se över rutinerna för sophämtning och informera boende om hur de ska upprätthålla god hygien kring avfallshanteringen.

– De nya kärlen stängs med ett magnetlås vilket är bra. Men det räcker med att kärlet blir fullt eller att någon glömmer att stänga för att råttorna ska kunna komma åt matavfallet. Det kan innebära fler sophämtningar för att minska risken för problem med råttor och andra skadedjur, säger han.

Undvik råttproblem:

Tillslut avfallspåsen noga.

Säkerställ att kärlet alltid är stängt

Kärlen behöver tömmas tillräckligt ofta så de aldrig blir överfulla

Håll rent och snyggt runt kärlen

Föregående artikel Borättköpare fick rätt mot byggjätten PEAB
Nästa artikel Dyra objekt alltmer svårsålda

1 Kommentar

  1. Hmm? Nej. Varför skulle det bli värre problem i Stockholm än i andra områden som haft matavfallssortering i mer än tio år?
    Varför skulle man ha hål för ventilation? Det låter som en ovanlig lösning? ”Glömma stänga lock” är väl en konstig anledning; det var i så fall lika illa när avfallet blandades…

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här