AnnonsElectrolux Professional AB

Regnvatten – en resurs att ta vara på

11 aug 2021

Två studenter vid Ingvar Kamprad Designcentrum, IKDC, Elisabeth Langer och Lisa Laugs har designat en lösning för att samla upp och lagra regnvatten.

Studenterna fick i uppgift av bland andra BoKlok, Lunds kommuns fastighetsbolag, LKF, och VA SYD att ta fram en lösning för att ”samla, lagra och skörda regnvatten i syfte att minska mängden vatten som leds ner i det kommunala ledningsnätet och återanvända det istället”.

De båda studenterna presenterade lösningen ”More than Rain”, ett system med regntunnor som kan byggas på efter behov och som kan tappas på vatten när det behövs. Tunnorna är gjorda av rostfritt stål med en träkonstruktion omkring. Modulerna går att individanpassa med hjälp av olika fronter, till exempel träribbor, eller en skiva med hål i för att kunna hänga upp trädgårdsredskap. Allt material är helt återvinningsbart. Lösningen är anpassad för flerfamiljshus.

Vattnet kan användas till att vattna i trädgården i stället för att belasta det kommunala dagvattensystemet.

Många fastigheter har problem med fukt och vatten i källare när det regnar, och att samla in regnvattnet kan vara en del av lösningen på sådana problem.

– Reduce, reuse, recycle gäller lika mycket för vatten som för andra resurser i samhället. Men ska vi få till en hållbar vattenanvändning behöver det bli attraktivare och lättare att göra rätt. Här finns en jättestor marknadslucka, säger Nina Steiner på VA SYD, som har varit handledare åt de båda studenterna.

 

Föregående artikel Hotet om byggstopp tillfälligt undanröjt
Nästa artikel Trendbrott för lägenhetspriser?

1 Kommentar

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här