AnnonsElectrolux Professional AB

Risk för tredubblade elräkningar i vinter

6 sep 2022

Nya beräkningar från Stockholms Handelskammare visar att ett vanligt villahushåll i den södra halvan av landet måste vara beredd på att betala mellan 85 000 och 95 000 kronor för sin el under kommande vinterhalvår – nästan tre gånger mer än förra vintern.

”Notan kommer behöva plockas upp av redan hårt pressade hushåll och företag”, kommenterar Stefan Westerberg, chefsekonom på Stockholms Handelskammare i ett pressmeddelande.

Stefan Westerberg, chefekonom, Stockholms Handelskammare.

Stockholms Handelskammare har undersökt hur stora elräkningarna ser ut att bli under kommande vinterhalvår och visar att ett typhushåll i elområde 3 väntas få en elräkning om runt 85 000 kronor det kommande vinterhalvåret (oktober 2022-mars 2023), det skriver Handelskammaren. Förra vintern låg elräkningen på 31 000 kronor motsvarande period vilket skulle innebära en ökning med 54 000 kronor. För motsvarande typhushåll i elområde 4, södra Sverige, väntas elräkningen för vinterhalvåret öka från 34 000 kronor under förra vintern till dryga 95 000 kronor under kommande vinter.

Beräkningarna baseras på dagens terminspriser, alltså de priser som framtida el handlas för just nu, inklusive nätavgifter, elskatter och moms, skriver Stockholms Handelskammare i pressmeddelandet.

I analysen har kostnaderna beräknats för hushåll i elområde 3 och 4, som har ett rörligt elavtal och bor i ett småhus med 20 000 kWh i årlig elförbrukning.

 

Föregående artikel Svårt och dyrt att ta sig ur bundet elavtal
Nästa artikel Elbolag vill säga upp bundna elavtal

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här