AnnonsMiele

Så blir EU-kraven på energieffektivisering av bostadshus

12 dec 2023

EU har nått en överenskommelse om direktivet om byggnaders energiprestanda, vilket innebär att energiförbrukningen i fastighetsbeståndet ska minska med 16 procent fram till 2030 genom ökad energieffektivisering. Den nya överenskommelsen innebär att tvingande renoveringskrav för att förbättra energiprestandan slopas. Varje medlemsland får nu betydande frihet att själva utforma hur reglerna ska införas.

För befintliga bostadshus, inklusive villor och flerbostadshus, kommer kraven att riktas mot det samlade byggnadsbeståndet i varje medlemsland, inte mot individuella byggnader. Räknat från och med 2020 ska medlemsländerna minska den genomsnittliga energiförbrukningen för hela bostadsbeståndet med 16 procent fram till 2030 och med 20–22 procent fram till 2035. Ett viktigt villkor är att 55 procent av energiminskningen ska ske inom de 43 procent av byggnaderna med sämst energiprestanda i varje land.

Det slutgiltiga beslutet ska nu formellt godkännas av både EU-parlamentet och EU:s ministerråd, vilket förväntas ske i mars 2024. Därefter ska direktivet implementeras i nationell lagstiftning under en tvåårsperiod.

Föregående artikel VD åtalas för mutbrott efter lägenhetsrenovering på Östermalm
Nästa artikel Svartbyggd bostadsrätt underkänns av Danderyds kommun

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här