I torsdags höjde Riksbanken styrräntan igen med högre boräntor som följd. Vad kan man göra som bolånekund? Varför inte försöka pruta på räntan? Det kan finnas ett rejält förhandlingsutrymme och det är värt ett försök. Beställ ett amorteringsunderlag från banken.
En färsk undersökning från Demoskop visar att det mest effektiva sättet för en bolånekund att förhandla ner sin boränta är att beställa ett så kallat amorteringsunderlag, det finns inget som hindrar en bankkund att beställa ett sådant. Tänk på att det kan ta lite tid innan du får det, eftersom det är en signal till banken om att kunden vill byta bank och flytta sina lån.
Amorteringsunderlaget behövs för att den nya banken ska få information om vilken värdering av bostaden som ligger till grund för kundens amortering.
Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) refererar till samtal han har haft med både branschföreträdare, privatpersoner och organisationer, som vittnar om att det kan ta upp till en vecka för en kund att få ut sitt amorteringsunderlag.
– Där är mitt tålamod slut. Banker måste ju snabbt kunna tillhandahålla ett amorteringsunderlag digitalt eftersom det är ett sådant hinder för konsumenter att byta bank.
Han betonar vikten av att fler bolånekunder gör slag i saken och byter bank. Det skulle sätta ökad press på bankerna, men här finns trögheter som ministern vill komma åt.
Hur ska man tvinga bankerna att snabba upp det här?
– Jag förutsätter att de bara gör detta när det nu uppmärksammas. Men om de inte skulle göra det, så får man väl överväga om det behövs regeländringar. Med tanke på hur digitala banker är, så måste ansatsen vara att de kan visa att de kan leverera, säger Niklas Wykman.
Två av tre kunder som har beställt ett amorteringsunderlag uppger i Demoskops undersökning att de har fått ett erbjudande om lägre boränta från sin bank.
De flesta använder sig inte av amorteringsunderlaget som vapen i en ränteförhandling. Endast en av åtta bolånekunder i Demoskops undersökning uppger att de har beställt ett amorteringsunderlag under de senaste fem åren.
Som liten Brf nio (9) lägenheter är det omöjligt att byta bank och därmed svårare att pruta på räntan. Vår Brf har försökt byta från nuvatande Handelsbanken till Swedbank , Nordea, Utan resultat. Vårt lån är på 1 milj.
Varför är det så?
Hej,
tråkigt, men svårt att veta varför, vad har swedbank och Nordea angett för anledning till att de inte vill ta över ert lån?
Hej, jag frågade en av våra partners Solifast (som bara lånar ut till brf:er) om detta. Anledningen är helt enkelt att det inte är lönsamt för bankerna. Men kolla med Solifast, kan dock inte lova något.