AnnonsElectrolux Professional AB

Så påverkas Sveriges brf:er av räntehöjningarna

28 nov 2022

 

”Chockartat för alla”. Så beskrev en brf-ordförande de snabba räntehöjningarna när Borätt Forum hörde av sig. Nya siffror från Kreditupplysningsföretaget UC har räknat på hur drygt 17 000 av Sveriges bostadsrättsföreningar påverkas när föreningens lån hamnar på helt nya räntenivåer.  

När väl räntehöjningen slår igenom blir effekten följande enligt UC. En ränteökning med två procentenheter leder till att 71 procent av hushållen får räkna med att avgifterna höjs 5–20 procent. För var tjugonde hushåll blir avgiftshöjningen minst 40 procent. Skulle ränteökningen vara tre procentenheter får 46 procent av hushållen räkna med höjd avgift på 15–40 procent. Minst 40 procents avgiftshöjning gäller då för 12 procent av hushållen. Värst drabbas de som bor nya föreningar.

”Ungefär hälften av alla svenska hushåll som bor i en bostadsrättslägenhet har en förening med en relativt låg skuldsättning. Den andra hälften, drygt en halv miljon hushåll, bor i föreningar med medelhög till mycket hög skuldsättning”, säger Stéphane Hedman, ansvarig för UC Bostad, i ett pressmeddelande.

”Vi observerar regionala skillnader, men över lag kan sägas att mönstret är likartat i exempelvis storstadsregionerna”, fortsätter han.

Ungefär 60 procent av bostadsrättsföreningarna har lån med en löptid kortare än tre år, enligt UC.

Föregående artikel Stor skillnad mellan dyraste och billigaste kommunen
Nästa artikel Svensk ekonomi bromsar in mer än väntat

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här