AnnonsElectrolux Professional AB

Sälja bostad med inneboende

14 maj 2024

En mäklare i norra Stockholm har fått ett ovanligt försäljningsuppdrag: att sälja en lägenhet där en nuvarande boende vägrar att flytta ut. Enligt TV4 Nyheterna ägs lägenheten av ett dödsbo med oeniga arvingar, och en släkting till den avlidne bor fortfarande där.

För att få ut den boende krävs det att köparen ansöker om avhysning genom Kronofogdemyndigheten. Fastighetsmäklaren, Andreas Derneby från Svensk Fastighetsförmedling, förklarar att deras uppdrag är att sälja bostaden åt säljaren, och eventuella relationer med den boende är upp till säljaren att lösa.

Situationen kan leda till att slutpriset för lägenheten hamnar under marknadsvärdet på grund av de ovanliga omständigheterna, meddelar Svensk Fastighetsförmedling.

Kronofogdemyndighetens kronokommissarie, Camilla Lindström, förklarar för TV4 att den som köper bostaden kan ansöka om avhysning genom att begära en vanlig handräckning för att fastställa sitt krav. Därefter kommer myndigheten att planera avhysningen i samråd med parterna och kommunens socialtjänst. Vid avhysningstillfället är det vanligt att minst två tjänstemän med larm närvarar, eventuellt tillsammans med en låssmed. I fall där den boende bedöms som potentiellt hotfull kan även polisen kallas in.

Det framgår att denna typ av ärenden, där boende vägrar flytta ut vid bostadsförsäljningar, är ovanliga hos Kronofogden. Camilla Lindström kommenterar att varken hon eller någon jurist på myndigheten tidigare har stött på detta typ av ärende. En person som ska vräkas måste underrättas om beslutet senast åtta dagar innan verkställande enligt TV4:s rapportering.

 

Föregående artikel Se Lilla Styrelsedagen ”LIVE” på Borätt forum play på YouTube
Nästa artikel Oslomodellen –  ett sätt att minska kriminalitet i byggbranschen?

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här