Samverkan gjorde tricket i Seved

19 dec 2021

Brf Sevedsgården i Malmö. Foto: Mette Carlbom

Gemensamma ansträngningar med samverkansprogrammet BID har lyft det utsatta området Seved i Malmö. De boende i Brf Sevedsgården har den senaste tiden fått se området rustas upp, skräp plockas och buskörningar minskas.

Vesna Stancic har fönster med utsikt över Sevedsplan, navet i det område som under flera år omskrivits för sin kriminalitet. På torget finns en lekplats, en liten basketplan och några bänkar bland planteringarna.

– Det har hänt att jag har stått här och tittat genom fönstret, klockan elva eller två på natten och det är helt lugnt, säger Vesna Stancic.

Seved består mestadels av hus byggda på 30-talet. Brf Sevedsgården har varit en förening sedan huset byggdes 1938 och är en av få bostadsrättsföreningar i området.

Polisen har klassat det som ett särskilt utsatt område och ett tag ville inte Postnord dela ut paket runt Seved. Men de senaste åren har någonting hänt.

En upprustad lekplats på Sevedsplan.

Både Vesna Stancic och Pia Lamberth har bott här i cirka 20 år. De trivs, i synnerhet sedan två gator stängdes av och förhindrade buskörningen runt torget. Båda sitter i föreningens styrelse, Pia Lamberth är ordförande sedan några år tillbaka.

Efter att även ha rensat upp bland banklån och höjt avgiften, som legat på samma nivå i flera år, är både huset och ekonomin i bra form.

– Vi behövde inte ta några lån och var så stolta över det, säger Pia Lamberth om de senaste stora åtgärderna.

Gården sköts genom egenförvaltning, bland gräsmattor, odlingar och två trädäck finns även en rejäl grill med skorsten som Vesnas man har byggt. Gården blev som extra uterum under pandemin och används flitigt. Även om de trivs i sitt hus, fanns det en tid då lägenhetspriserna inte hängde med resten av Malmö. En bit bort på Nobelvägen har BID Malmö sitt kontor.

– Vi blev kontaktade av förtvivlade ägare som inte kunde sälja sina lägenheter. Det var fina lägenheter i välskötta fastigheter, men folk googlade på området och tackade nej, säger Hjalmar Falck, verksamhetschef för BID Sofielund och BID Möllevången.

Syftet är att med gemensamma ansträngningar av fastighetsägare och lokala verksamheter skapa tryggare områden.

– När vi drog igång 2014 var vi noga med att vi måste nå alla boende i området. Då är det viktigt att vi får in bostadsrättsföreningarna också, säger Hjalmar Falck.

De privata fastighetsägarna står för de största kostnaderna, just för att också få in bostadsrättsföreningar i BID. Brf Sevedsgården är en av dem.

– Om man hjälps åt och vänder en negativ trend kan man också öka värdet på fastigheterna. Det är viktigt för att alla ska kunna känna stolthet över sitt område.

Sedan starten har BID fokuserat på att städa upp i området, både fysiskt genom att plocka skräp och ta bort klotter. Men även genom att rensa bort de värdar som lät hus förfalla.

– Vi hade flera slumvärdar här och vi drev några fall till Hyresnämnden där vi vann ett. Pressen blev stor för de andra så många av dem lämnade området, säger Hjalmar Falck.

BID jobbar även med trygghetscertifieringar och med att gynna det lokala föreningslivet.

Den senaste trygghetsmätningen som publicerades under hösten visade på en positiv trend för Södra Sofielund där Seved ingår, och det gemensamma engagemanget pekas ut som en av orsakerna.

– Runt 2017 – 2018 svängde trenden helt och lägenheter kunde säljas igen. Priserna stiger nu i samma nivå som i resten av Malmö, säger Hjalmar Falck.

I en källarlokal i föreningen håller en biljardförening till. Medlemmarna brukar hänga på låset och är en del av gemenskapen, berättar Pia Lamberth.

Har det blivit bättre här?

– Ja det tycker jag. Det går långsamt, men det går framåt. BID har initierat mycket och det är bättre standard nu. Om du minns det huset som syns där, balkongerna var alldeles rostiga, säger Pia och pekar mot en byggnad snett över torget.

Just det huset tillhörde en av de så kallade slumvärdarna, innan det togs över av stadens kommunala bostadsbolag.

– Jag gillar att bo här för att det är folkliv. Torget används verkligen och på sommaren umgås folk där. Det är liv och det är jättehärligt, säger Pia Lamberth.

Föregående artikel Framtidens elmarknad – vilka är trenderna?
Nästa artikel Äldre man lurades att ge bort sin lägenhet

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här