AnnonsElectrolux Professional AB

Sänkta kalkylräntor

22 jun 2021

 

nyproducerade bostadsrätter

Majoriteten av de ledande bankerna i Sverige har nu sänkt kalkylräntan från dryga sju procent till sex procent vilket öppnar upp för att fler kan låna mer till sitt bostadsköp.

Kalkylräntan är bankernas ”stress-test” på dig som potentiell bostadsköpare. Den används för att göra en så kallad kvar-att-leva-på-kalkyl. En beräkning av hur hög ränta klarar du av att betala och samtidigt ha tillräckligt med pengar kvar för att klara hushållets alla övriga utgifter. De ledande bankerna har länge fått kritik för att de satt kalkylräntan för högt, vilket hindrat särskilt yngre personer från möjligheten att få till en kalkyl som går ihop. Först ut att sänka var Skandiabanken och Länsförsäkringar Bank. Strax efter var det Nordeas tur.

– Vi har under en längre tid haft låga räntor och med en kalkylränta på 6 procent har vi en ränta som bättre speglar det ränteläge som varit under en längre tid. Vi bedömer också att denna nivå är hållbar på lång sikt, säger Arvid Krönmark, bolånechef på Nordea till Svenska Dagbladet.

Inte stänga ute människor i onödan

I samband med att Skandiabanken sänkte sa vd Johanna Cerwall till SvD att det inte är realistiskt att förvänta sig en ränta under överskådlig tid på mer än 6 procent.

– Det är viktigt att ha en kalkylränta som fungerar som krockkudde för hushållen men samtidigt inte stänger ute människor i onödan från bostadsmarknaden.

Bankernas kalkylräntor

SBAB, Swedbank, SEB, Landshypotek bank, Nordea, Handelsbanken, Länsförsäkringar bank och Skandiabanken har en kalkylränta på 6 procent.

Stabelo har för närvarande en kalkylränta på 6,5 procent.

Danske bank har en kalkylränta på 7 procent.

 

Föregående artikel 199 tips om brottslighet i byggbranschen
Nästa artikel Borätt Forum Nyheter v. 25

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här