AnnonsElectrolux Professional AB

Satsning på energipositiva stadsdelar

5 apr 2023

Foto: White arkitekter

Järfälla kommun utanför Stockholm satsar på hållbar stadsutveckling och har målsättningen att vara klimatneutral redan 2030 enligt ett pressmeddelande. Tillsammans med White Arkitekter görs nu en stor satsning på att utveckla energipositiva områden för att minska kommunens klimatpåverkan och framtidssäkra energiförsörjningen.

Energipositiv stadsdel innebär att tre fastigheter eller byggnader tillsammans producerar mer energi än vad de förbrukar. Byggnader, kvarter och områden ska gå från att vara konsumenter till att bli producenter av energi genom förnybara energikällor, effektiva energisystem och välutformade byggnader.

– Järfälla växer i detta nu i högt tempo, samtidigt är det avgörande att vi gör det på ett hållbart sätt. Vi behöver agera för att minska utsläppen och då är det grundläggande med ett hållbart stadsbyggande som ger människor rätt förutsättningar att leva hållbart, säger Eva Ullberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla i ett pressmeddelande.

Under 2023 ska kommunen och White Arkitekter tillsammans med byggaktörer hitta de områden i Järfälla som har bäst förutsättningar att bli energipositiva.

– Ska vi nå våra klimatmål måste vi agera nu. Vi behöver skapa samhällen med minimal klimatpåverkan. Vi är redan i gång tillsammans med White och tittar på ett tiotal olika platser i kommunen för att se vilken som är bäst lämpad för att bli energipositiv. Detta är ett mycket viktigt steg för Järfälla på resan till att bli en hållbar kommun, säger Aphram Melki (C), kommunalråd i Järfälla.

Föregående artikel Gällivare bygger nya bostäder
Nästa artikel Stopp i avloppet kan bli en dyr historia

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här