AnnonsMiele

Skulderna till Kronofogden ökar trots elstödet

23 maj 2023

Trots lägre priser och dessutom elstöd till hushållen har antalet ärenden till Kronofogden ökat med nästan 50 procent under årets fyra första månader.

Jämfört med januari–april 2022 har antalet fysiska ärenden ökat med 49 procent och juridiska med 65 procent. Den totala skulden för de båda ligger samtidigt på nästan 83 miljoner kronor för perioden, enligt Kronofogdens siffror.

Antalet ärenden till Kronofogden ökade med nästa 50 procent under årets fyra första månader Foto: Krister Vikström/Kronofogden.

– Vi hade förhoppningar om att vi skulle uppnått toppen och se ungefär samma nivåer som föregående nivå men det gör vi inte ännu utan det är fortfarande ganska kraftiga ökningar förra året, säger Davor Vuleta, analytiker hos Kronofogden, till TT.

– Det är helt enkelt ett väldigt tufft läge och bekymmersamt.

Davor Vuleta bedömer att eftersläpningar i registreringen bidrar då Kronofogden blir den sista utposten för den drabbade.

– Samtidigt är det inte bara elpriser utan även stigande räntor och inflation som gör att hushållen har mindre summor pengar att röra sig med och då kan det bli lite längre återhämtningstid för den här kurvan att vända.

Vilka är det som hamnar hos kronofogden?

– Vi har inga regionala siffror men har gjort ett slumpmässigt urval. Det har varit allt från bagare, frisörsalonger, byggfirmor. Det är ingen typisk sektor som kan pekas ut.

 

Föregående artikel Byggkrisen fördjupas
Nästa artikel Förlorade tvist mot Peab – nu riskerar bostadsköpare miljonsmocka

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här