AnnonsElectrolux Professional AB

Spara genom att prioritera lånen

20 sep 2023

Imorgon väntas Riksbanken meddela ytterligare en höjning av styrräntan, något som kan påverka många svenskars privatekonomi. Enligt Statistiska Centralbyrån (SCB) uppgick svenskarnas totala skulder till 4 961 miljarder kronor i juli, och majoriteten av dessa utgjordes av bostadslån (83%).

Privatlån, som inkluderar lån utan säkerhet som renoveringslån eller lån för bilköp, utgjorde bara 6 procent av de totala lånen men stod samtidigt för omkring en fjärdedel av ränteinbetalningarna.

Den genomsnittliga räntan för nya bolån är idag 4,49 procent enligt SCB. För nya privatlån är däremot räntan mer än dubbelt så hög, med en genomsnittlig ränta på 9,02 procent.

– Bolån är ofta den enskilt största utgiften för hushållen varje månad så många väljer därför att amortera dessa i tider av ekonomisk oro. Men om man också sitter på privatlån kan det löna sig rejält att betala av dessa i stället – det kan finnas tusenlappar att spara, säger Jasmin Svraka, Sverigechef på Sambla Group.

Svrakas råd till den som ska betala av sina lån är att sätta upp en långsiktig strategi baserad på årsräntan på dina lån, inklusive eventuella avgifter. Det bästa är att börja med att betala av lånen med de högsta räntesatserna, och i följande ordning: kreditkort, privatlån (blancolån), billån (med säkerhet), bolån och CSN-lån. Denna strategi kan resultera i betydande besparingar över tid och hjälpa låntagare att hantera sin ekonomi mer effektivt.

 

Föregående artikel ”Det är ingen väsentlig höjning av avgiften”, hävdar JM och hotar i skriftlig form 
Nästa artikel 5 800 farliga hissar – nu ändras lagen

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här