AnnonsElectrolux Professional AB

Stockholm stoppar ägarlägenheter

13 dec 2022

Ägarlägenhet, radhus på höjden
Som ett eget radhus fast på höjden – ägarlägenhet är en för Sverige ny boendeform.

Det blir inga nya markanvisningar för ägarlägenheter i Stockholm om det nya röd-gröna styret i huvudstaden får igenom sitt budgetförslag. De vill prioritera hyresrätter och menar att ägarlägenheter ökar spekulation på bostadsmarknaden.

I den röd-gröna budgeten anges att ”den långsiktiga målsättningen är att allmännyttan ska öka i alla stadsdelar, i synnerhet i områden som idag domineras av andra upplåtelseformer än hyresrätter.” Det ska byggas hyresrätter med rimliga hyror och hälften av all nybyggnation ska bestå av hyresrätter. Staden ska också verka för att det statliga investeringsstödet återinförs.

I en intervju i Hyresgästföreningens tidning Hem&Hyra uttalar sig biträdande finansborgarrådet Anders Österberg (S) kritiskt om ägarlägenheter som han kallar ”ett ideologiskt bostadsexperiment som inte slagit så väl ut.”

Ägarlägenheter infördes i Sverige av den första Alliansregeringen år 2009. Upplåtelseformen innebär att den som köper lägenheten får lagfart och kan hyra ut lägenheten fritt.

Den nya politiska majoriteten anser att spekulationsinslagen på marknaden ökar eftersom lägenheterna kan hyras ut på korttidskontrakt.

– Andelen hyresgäster med osäkra hyresförhållanden ökar, säger Anders Österberg

https://borattforum.se/okat-intresse-for-agarlagenheter/

 

Föregående artikel Nya skäl för att pausa amortering
Nästa artikel Det blir iskalla elpriser hela veckan

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här