AnnonsElectrolux Professional AB

Stockholmarna förbrukar mest el i hela riket

6 jun 2022

Det är höga priser och ont om el. Sveriges behov av importerad el kommer att öka. Enligt Svenska kraftnät kan vi vänta oss priser i nivå med den förra vintern. Det är stockholmarna som förbrukar mest el i landet och Kronobergs län minst.

Elen som Sverige importerar kommer främst från Norge, som får sin energi från vattenkraft men en del el kommer även att importeras från andra länder i Europa.

Tyvärr kan vi nog förvänta oss samma höga elpriser som förra vintern enligt Svenska kraftnät. Foto: Adobe stock.

Kriget i Ukraina har även haft en påverkan på svensk elförsörjning. När allt fler länder slutar köpa rysk gas och olja kommer de att behöva öka importen på annat håll.

Finns det en risk att vi ser samma höga elpriser som förra vintern?

– Svaret är tyvärr ja eftersom det fortfarande finns överföringsbegränsningar och ett ökat behov i resten av Europa. Men den exakta nivån är svårt att sia om, säger divisionschef Lowina Lundström på Svenska kraftnät. Det beror på hur mycket det blåser och hur kallt det blir.

– I värsta fall kommer vi att behöva frånkoppla el. Risken att el ska kopplas bort för vanliga hushåll ser hon som väldigt låg – men inte obefintlig.

Fotnot: På regeringens uppdrag redovisar Svenska kraftnät årligen en prognos på hur stort importbehovet är under den så kallade topplasttimmen – alltså den timme på året då elförbrukningen är som störst.

Källa: SvD näringsliv

Region, årlig förbrukning för ett genomsnittligt villahushåll i kilowattimmar (kWh)

Topp tre i elförbrukning:

Stockholms län, 15 378

Södermanlands län, 13 462

Jämtlands län, 13 240

Föregående artikel Sveafastigheter lanserar Hållbarhetsbikten
Nästa artikel Mer än hälften av alla köpare och mäklare tror på lägre bostadspriser i sommar

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här