AnnonsElectrolux Professional AB

Stopp för ombildningar i Göteborg

30 mar 2023

Inga fler kommunala hyresbostäder ska bli bostadsrätter i Göteborg under pågående mandatperiod, dvs fram till valet 2026. Det har de styrande partierna i Göteborg, S, V och MP tillsammans med Centerpartiet kommit överens om, enligt SVT.

Att ombilda en hyresrätt till bostadsrätt innebär att hyresgästerna i fastigheten köper loss lägenheterna från kommunen för ett privat ägande. Förra mandatperioden, när Göteborg styrdes av de borgerliga partierna, fanns det inga hinder för ombildningar. Men oppositionen gick till val på att stoppa detta, något som nu blivit verklighet eftersom minoritetsstyret i Göteborg nu fått stöd från Centerpartiet.

Enligt SVT anser oppositionsrådet Axel Josefson (M) att Centerpartiets svängning är anmärkningsvärd.

– Jag har svårt att förstå varför de gått med på det här. Det finns ingen anledning att göra avkall på sin egen politik i det politiska läget vi befinner oss i idag. Det är sorgligt att Centern säljer ut borgerlig politik, säger han.

Ett argument från styret är ju att  hyresrätter ger mer mångfald och integration. Vad tänker du om det?

– Det är blandningen som ger en mångfald. Idag har vi en majoritet av hyresrätter i Göteborg och vi sticker ut i Sverige med det. Vissa områden är helt dominerade av hyresrätter, särskilt utsatta områden. Det är rimligt att vi gör ombildningar även där, säger Axel Josefson (M) till SVT.

Föregående artikel Räntan toppar i sommar enligt KI
Nästa artikel Hög tid att uppdatera brf-stadgarna

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här