AnnonsElectrolux Professional AB

Stopp i avloppet – vems ansvar?

3 apr 2021

Stopp i avloppet är alltid ovälkommet, särskilt under en helg och kanske allra mest under vad som ligger framför oss, en långhelg med i fyra helgdagar på raken. Ett stopp kräver ju en snabb insats, särskilt om vi står med högar av disk från en stor påsklunch och varken kan köra diskmaskinen eller diska för hand.
Lyckas man inte själv lösa upp proppen finns det ju bara ett alternativ, att ringa jourtjänsten. Något som oftast blir en dyr historia. Men var går gränsen mellan ditt ansvar som medlem i en bostadsrättsförening och föreningens ansvar?
Enligt Lars Svingdahl, teknisk rådgivare hos Borätt Forums medarbetare, står svaret att finna i föreningens stadgar. Den vanligaste formuleringen är att medlemmarna ansvarar fram till stående stam i fastigheten, det vill säga inte bara det synliga röret och brunnen under diskhon, utan även röret som går under golvet ut till stående stam, även kallat stickledning. Den mindre vanliga formuleringen är att medlemmen ansvarar för den del som hen kommer åt.

Men om detta nu inte är specificerat i stadgarna?

– Står det inte i stadgarna så är det till föreningens nackdel. Då har föreningen ansvaret att lösa problemet. Förutsatt att du som medlem gjort vad du kunnat, tömt vattenlåset och rensat brunnen.
Läs mer: Så löser du stoppet i avloppet
Allra bästa alternativet är dock att se till att undvika stopp i avloppet. Här är några enkla förebyggande tips.

  1. Undvik fett i avloppet
  2. Inga matrester i avloppet
  3. Spola regelbundet med hett vatten och diskmedel
  4. Håll koll på hur vattnet rinner ut, det ska vara en fin virvel och inget kluckande.
  5. För en dialog med styrelsen vid avloppsstopp för att så tidigt som möjligt reda ut vem som bär ansvaret.

 
 
 

Föregående artikel Gränsdragning: Finns ingen universallösning
Nästa artikel Ordförande sedan 1975

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här