AnnonsElectrolux Professional AB

Stoppa energiläckaget i fönstren

27 dec 2022

 

Isolerglas
Isolerglas stoppar kallraset och ger bättre energiekonomi. Foto:White arkitekter

Vintern kan bjuda på fler köldtoppar och elprisrusningar. Fredrik Hall Johansson, expert på glasbranschens utbildningsorganisation Glascentrum tipsar om hur privatpersoner och bostadsrättsföreningar kan göra sina fönster mer energisnåla.

En bostadsrättsinnehavare kan ta första steget själv.

Fredrik Hall Johansson ett tips på hur man kan kolla att tätningslisterna är mjuka och hela:  ­

–Lägg ett vanligt pappersark mellan karm och båge och stäng fönstret. Dra i pappret. Känns ett motstånd är det ett tecken på att tätningslisten ligger på.

Är listen torr eller skadad kan lägenhetsinnehavaren byta listen själv. Självhäftande tätningslister finns i byggvaruhandeln och hos glasmästare.

Om det inte räcker med nya tätningslister behöver fönstren kanske ses över.

– I bostadsrättsföreningar delar medlemmen och föreningen ansvaret för fönstren, men exakt vem som ansvarar för vilken del av fönstret brukar vara reglerat i föreningens stadgar, så det kan skilja sig från förening till förening, säger Jacob Bellstam, Borätt Forum Styrelsesupport.

Den första åtgärden vid en fönsteröversyn är att kontrollera om fönstren är rätt monterade. Glasmästare eller fönsterrenoverare behöver kallas in för att kontrollera att fönstren löper ordentligt eller om bågen har hängt ner sig så att listen inte ligger på ordentligt. Fönstren kan behöva justeras.

Drevningen runt fönstren kan också läcka värme.

–En glasmästare eller fönsterrenoverare kan ta bort listerna och kontrollera att drevningen, det vill säga isoleringen mellan väggen och fönstret, fortfarande är intakt. Särskilt i äldre hus kan man behöva se över isolermaterialet då det förr drevades med det man hade tillgång till, exempelvis säckväv, spån eller tidningspapper. Det är heller inte fel att se över isoleringen i nyare byggnader då det kan ha kommit in insekter eller att materialet har sjunkit ihop, framhåller Fredrik Hall Johansson.

Nästa steg är att se över vilka glas som finns i fönstren och kanske byta till isolerglas. Oisolerade fönster ger ett kraftigt kallras.

–Ingrepp i fasaden som exempelvis fönstermålning är föreningens ansvar, och då bör också drevning och byte av glas ligga på föreningen, men som sagt, man bör alltid kolla föreningens stadgar, säger Jacob Bellstam.

Fredrik Hall Johansson förklarar att kopplade fönster kan tilläggsisoleras genom att man byter ut det innersta glaset mot ett tvåglas-isolerglas, det vill säga komplettera en 1 + 1-båge med en isolerruta.

– Fönstret blir tyngre och bågarna kan behöva byggas om så att de klarar den ökade vikten, säger han.

Isolerglas äldre än 30 år är sannolikt bara vanligt planglas som inte har moderna energibeläggningar som isolerar. Det kan vara läge att byta till nya treglas med energiglas, det vill säga byta hela treglaskassetten men att spara båge och karm.

– I de allra flesta fall är det möjligt att behålla bågarna vilket är en välgärning både arkitektoniskt och miljömässigt, anser han.

Fönsterbyte ser han som en sista utväg om fönstren inte har underhållits ordentligt och är i ett skick som inte går att reparera.

Föregående artikel Så gör elbolagen om du inte kan betala
Nästa artikel Mellandagsrea hos Borätt Forum Styrelsesupport!

2 Kommentarer

  1. Knepigt hur man ska förhålla sig till dessa enegriråd med hus från 1927 där självdrag gäller.
    Vid OVK kommer rådet att ta bort bitar av tätningslist för att förbättra cirkulationen.

    • Hej,
      intressant frågeställning – hur optimera bra cirkulation med optimal värmeförbrukning. Något vi borde titta på närmare. Borätt Forum.

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här