AnnonsElectrolux Professional AB

Stor prishöjning på fjärrvärme i Malmö

21 sep 2022

Energibolaget Eon meddelade i veckan att man höjer priset på fjärrvärme i Malmö och Burlövs kommuner med uppemot 20 procent från årsskiftet. Höjningen fick kraftiga reaktioner.

– Eon utnyttjar att Europa är i krig för att höja sina marginaler, säger fastighetsföretaget Trianons vd Olof Andersson till SVT nyheter. Höjningen är på 13 procent för privatkunder och 20 procent för företagskunder.

För en villakund, som förbrukar 20 000 kWh per år, innebär det en prishöjning på 219 kronor per månad för fjärrvärmen och för en lägenhetskund i Malmö blir fjärrvärmen 161 kronor dyrare per månad.

Fastighetsbolaget Trianons vd Olof Andersson är en av dem som reagerat kraftigt på höjningen och säger att han har tappat förtroendet för Eon.

– Eon missbrukar sin monopolställning och ägnar sig åt marginalförstärkning. Det här kommer ytterst att drabba våra hyresgäster i Malmö, som redan kämpar med höga matpriser och alla andra höjningar i samhället just nu, säger han till SVT Nyheter.

Eons rejäla höjning kan jämföras med att Öresundskraft i Helsingborg nyligen meddelade en prishöjning på 2 procent för fjärrvärmen vid samma tidpunkt. Göteborgs Energi ska höja med 3 procent. Enligt fjärrvärmepriserna i den så kallade Nils Holgerssonrapporten, som jämför olika kostnader för bland annat energi för alla Sveriges kommuner, är Eon i Malmö redan klart dyrare än Öresundskraft i Helsingborg och Göteborgs Energi.

Marc Hoffman, vd för Eon Sverige, förklarar prishöjningen med ökade kostnader för att producera fjärrvärme.

– Vi har högre kostnader för biogas, utsläppsrätter och andra bränslen. Malmös fjärrvärmesystem påverkas extra mycket eftersom biogas spelar en viktig roll i vårt system.

Trianons vd Olof Andersson köper inte förklaringen:

– Största andelen av fjärrvärmen produceras genom att man eldar sopor från våra hyresgäster. Men Eon hänvisar till att biogasen gått upp i pris i en extraordinär situation. Då kan de i så fall säga att höjningen också är tillfällig.

Även bostadsbolaget HSB reagerar på Eons höjning.

– Det känns absolut inte rimligt och vi på HSB kommer att lyfta frågan, säger HSB Malmös vd Michael Carlsson i ett pressmeddelande.

 

 

Föregående artikel Kraftigt minskad efterfrågan på nyproduktion
Nästa artikel Veckans fråga – bästa tipsen för att klara av den stundande vintern

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här