AnnonsElectrolux Professional AB

Styrelse sålde brf:er – medlemmar förlorar mer än 20 miljoner

6 dec 2021

 

UPPDATERAD TEXT Tre personer som utgjort hela styrelsen för tre bostadsrättsföreningar i Helsingborg sålde bostadsrättsföreningarnas fastigheter till tredje part, utan övriga brf-medlemmars kännedom och utan att försäljningsintäkterna har kommit brf-medlemmarna tillhanda. Nu åtalas de tre misstänkta för grova ekobrott av åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Malmö. Allt enligt ett pressmeddelande från Ekobrottsmyndigheten.

De misstänkta är alla tre verksamma inom fastighetsbranschen sedan lång tid och har varit häktade för den misstänkta brottsligheten sedan slutet på september. Brottsrubriceringen gäller grov trolöshet mot huvudman i tre fall och har skett i Helsingborg under 2019. De tre fastigheterna såldes för sammanlagt 24 400 000 kronor. Målsäganden i målet är ett antal medlemmar i de aktuella bostadsrättsföreningarna.

Bostadsrättsföreningarna har inte mottagit någon del av försäljningsintäkterna avseende fastigheterna. Målsägandena har alltjämt lån kopplade till bostadsrätterna som numera inte har något värde.

– Det här är helt oseriösa personer som inte har inte följt en enda regel i brf-lagen. Det är ett mycket brottsligt förfarande, säger Christina Fregne, fastighetsjurist vid Jurideko Fastighetspartner AB till Borätt.

Finns det något sätt av häva köpet?

− Det är svårt att svara på. Men ska man sälja fast egendom så finns det ju regler för detta i brf-lagen och antagligen också i föreningens stadgar. Då måste man samla alla medlemmar och ta ställning via högre ställda majoritetskrav, vilket dessa individer inte har gjort.

Inga regler för hur många medlemmar som måste närvara vid en stämma

Hon menar att själva grundproblemet är att dessa tre individer har satt sig i styrelserna för de tre bostadsrättsföreningarna, att de antagligen haft kontroll över många av lägenheterna och inte brytt sig om att kalla de andra medlemmarna till stämman. Och det finns inga regler för hur många som måste vara närvarande vid en föreningsstämma.

− Det här visar ju ännu en gång hur viktigt det är att alla i föreningen engagerar sig i styrelsearbetet, utan engagemang eller att någon opponerar sig så kan tyvärr sådant här hända, säger Christina Fregne. Man kan inte bara köpa en lägenhet och sedan inte engagera sig, det går inte.

 

 

 

 

 

 

 

 


Detta är en debattartikel i Borätt Forum. Skribenten svarar för åsikter, fakta och innehåll i artikeln.


Föregående artikel 5 saker för brf:er att tänka på vid val av internet
Nästa artikel DEBATT: För låga eller för höga avgifter?

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här