AnnonsElectrolux Professional AB

Styrelseenkäten: Frestelse att spara på underhåll

18 apr 2023

Renovering, fasad
Hus behöver underhållas oberoende av konjunktur. Se till att anlita entreprenörer som är vana vid ROT-arbeten. Foto:Dagmar Forne

Borätts Styrelseenkät för 2023 visar att ekonomin är den absolut viktigaste frågan för föreningarna. Avgiftshöjningar och jakt på nya intäkter står högt på agendan, men också sparsamhet.

Av enkätens 171 svarande anger över 70 procent att ekonomin är högsta prio, 15 procent anger boendemiljön, och på tredje plats kommer säkerhet/trygghet.

Många föreningar anger att det ekonomiska läget påverkar. 85 svarar tydligt och klart att de vidtar olika åtgärder med anledning av det höjda kostnads- och ränteläget.

Att höja avgifter samt höja hyran för parkeringsplatser och lokaler är vanliga grepp, men det är också en del som prioriterar hårt när det gäller underhållet. På frågan hur planerna påverkas av det ekonomiska läget kommer en del svar. ”Endast nödvändiga åtgärder” ”Senarelägga sådant som inte är säkerhetsrelaterat” ”Minska underhållet” ”Ligger lågt med större investeringar” är några svar som kommit in.

Urban Bladin på Borätt forum projekt varnar för att skjuta för länge på underhåll.

­– Hus behöver underhållas oberoende av konjunktur. Visst kan man senarelägga underhållsåtgärder något år, förfall går gradvis, men väntar man blir det tyvärr dyrare. Fönsterunderhåll är ett exempel. Målar man inte i tid leder det till rötskador som är betydligt dyrare att åtgärda. Men hur man tänker är föreningsindividuellt. Om man måste avvakta beror på hur mycket lån och energikostnader man har.

Eftersom nyproduktionen tvärnitar är det många entreprenörer som varit specialiserade på nyproduktion som nu vill ta sig in på den mer konjunkturokänsliga ROT-marknaden. Men det är stor skillnad mellan att bygga nytt och att arbeta i fastigheter där människor bor.

– Att byta stammar och fönster hemma i bostaden hos folk kräver smidighet. De som är vana att bygga nytt och disponera hela byggarbetsplatsen för sig själva kanske inte är bäst på renoveringar. Här vill jag råda bostadsrättsföreningarna att välja entreprenörer som är vana vid att arbeta med renovering i bebodda fastigheter, säger Urban Bladin.

 

Föregående artikel Får man röka och grilla på balkongen?
Nästa artikel 46 procent avgiftshöjning ingen väsentlig höjning enligt Serneke

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här