AnnonsMiele

Sverige – den mest riskabla bostadsmarknaden

10 jan 2024

Förra året rankade den internationella tidskriften The Economist de mest riskabla bostadsmarknaderna. Sverige hamnade på en föga smickrande förstaplats enligt ett pressmeddelande från advokatfirman Foyen.

Många år av stigande bostadspriser har gjort svenskarna till ett av västvärldens mest skuldsatta folk. Priserna på bostadsrätter har de senaste 20 åren ökat med 579 procent enligt siffror från Svensk Fastighetsförmedling. I sitt pressmeddelande menar advokatfirman Foyen att det finns en extra osäkerhet kring bostadsrättens bristande pålitlighet som säkerhet eftersom det fortfarande saknas ett centralt register för bostadsrätter, något som funnits länge för småhus. Utan ett register finns det inte något riktigt säkert sätt att kontrollera vem som äger och vem som har säkerhet i en bostadsrätt.

Regeringen beslutade den 3 december 2020 att utse en särskild utredare för att lämna förslag på hur ett offentligt register för bostadsrätter bör utformas i syfte att stärka bostadsmarknadens funktionssätt och öka kontrollen över ägare och panter. Utredningen överlämnades till regeringen i juli 2022 och gick ut på remiss. Svaren finns på Regeringskansliets hemsida. Dock är det oklart när regeringen ämnar gå vidare i processen.

Föregående artikel Krönika: I en kris är vi varandras största tillgång
Nästa artikel Missnöje med många förvaltningsbolag

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här