AnnonsElectrolux Professional AB

Tips för en energisnål sommar

4 jul 2022

Vem tänker på elpriser under sommaren? Lampor och belysning används inte i så hög grad som under årets mörkare tider. Sommar med varma dagar och svala nätter, men tyvärr fortsatt höga elpriser. Nedan finns några enkla energispartips vad gäller elförbrukning både inom- och utomhus.

Lediga sommardagar i naturen eller på stranden, själv eller i sällskap av familj och vänner. Kanske reser du till landstället eller utomlands. Det innebär dock ofta mindre fokus på förbrukning och elräkningar i jämförelse med årets kallare månader.

När det kommer till uppvärmning av pool eller spabad är det bra att investera i en bra och energisnål poolvärmepump. Foto: Adobestock

Med tanke på den rådande situationen kring elmarknaden – ta del av våra tips och se över dem nu, under sommaren och även i framtiden.

  1. För dig med timprisavtal

Ett timavräknat elavtal kan hjälpa till att spara många hundralappar per år. Ett sådant elavtal innebär även större möjlighet att påverka elkostnaderna själv då det baseras på elbörsens timpris. Många elbolag som erbjuder timavtal har även en app där du kan se timpriset för dagen och sedan styra din elförbrukning efter det. När på dygnet är det billigast att använda diskmaskinen eller tvättmaskinen? Testa och se hur mycket du kan spara!

2. Uppvärmning av pool

När det kommer till uppvärmning av pool eller spabad är det bra att investera i en bra och energisnål poolvärmepump. Viktigast av allt är att se till att ha en bra täckning under nätterna för att förhindra avdunstning av värme och på så sätt spara på värmepumpens energiförbrukning.

3. Torka tvätt utomhus

Under sommaren är det klokt att undvika användning av stora energislukare som handdukstork, torktumlare och torkskåp om det finns möjlighet för torkning utomhus.

4. Håll det naturligt svalt hemma

Under sommaren använder vi gärna någon form av luftkylare eller AC för att sänka inomhustemperaturen. För att minska behovet av elektronisk luftkonditionering rekommenderas det att undvika insläpp av direkt solljus och varm utomhusluft, genom att dra ner persienner/gardiner och stänga fönster och dörrar. När solen gått ned och utomhustemperaturen blivit svalare går det bra att öppna upp och skapa korsdrag för att snabbare släppa in den svala luften.

5. Se upp för standby-läge

Visste du att elapparater som alltid står på i standby-läge faktiskt kan bidra med upp till 10% av siffrorna på dina elräkningar? Våra kära elapparater som TV, stereo, högtalare, router, kaffebryggare och mikro är exempel på eltjuvar som ofta eller alltid står på standby-läge i våra hem och drar onödig el även när du är bortrest. Laddare till mobil och dator som ständigt är inkopplade drar också el och kan orsaka elektriska stötar, och i värsta fall brand. Med hjälp av en grendosa är det möjligt att samla flera elapparater till en och samma strömbrytare.

Källa: Kundkraft

Föregående artikel Öka ungas möjligheter att köpa bostad
Nästa artikel Ebba Busch: Varning för röd-grön fastighetsskatt

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här