Man läser annonser, springer på visningar, budar, pratar med banken, har beslutsvånda och försöker ha koll på läget. Jakten på den första bostadsrätten kan vara nog så utmattande, både fysiskt och psykiskt. Men vad är viktigt att tänka på? Hur ser man till att det första köpet blir en affär man är riktigt nöjd med?
Erik Johansson, 28 år, hade precis som de flesta i hans ålder, flyttat runt på olika andrahandsboenden innan det blev läge att försöka köpa sig en egen bostad. Han hade fått fast anställning, ett sparkapital och ett löfte om ett mindre lån från sina föräldrar. Söder om Stockholm kändes bra så han bestämde sig för att försöka hitta en trivsam etta hyfsat nära tunnelbanan. Helgen kom och på den tredje visningen la han sitt första bud, utgångspriset var på drygt 1,5 miljoner. Hans lånetak låg kring 2 miljoner.
– Jag var verkligen uppe i varv, la bud, såg mig själv flytta in i lägenheten, samtidigt hade jag blandade känslor, berättar han. Jag insåg allvaret. Men så slog jag i mitt lånetak och det vara bara till att invänta nästa helg, nya objekt, nya bud…
Han insåg också ganska tidigt att många av de objekt han var intresserad av lades ut till lockpriser. Nästan varenda lägenhet stack i väg när budgivningen väl kom i gång. Rejält. 20 – 30 procent.
– Jag budade på fem lägenheter under några veckors tid. Det var nedslående att hela tiden förlora budgivningen, berättar han. Var två miljoner för lite?
Men turen skulle vända. Han hade lagt sig vinn om att prata med mäklarna för att få så mycket information som möjligt om olika objekt. En av mäklarna, Rezy Saba, hörde av sig.
– Jag hade pratat en del med Erik på en av mina visningar, berättar Rezy Saba, så jag visste ganska väl vad han var ute efter. När han inte fick lägenheten på den visningen och en lämplig lägenhet dök upp, kontaktade jag Erik och gav honom första tjing på lägenheten. Säljaren hade flyttat till Malmö och ville sälja snabbt utan visning. Han hade ett acceptpris på 1 950 000 kronor.
När Erik Johansson gick in i lägenheten blev han först en aning chockad, han förstod varför ägaren, av flera skäl, inte ville ha en visning. Den var smutsig och nedgången, mat stod och ruttnade i kylen. Men under bråten såg han potentialen.
– Rezy hade verkligen förstått vad jag var ute efter. Här fanns en minibalkong, i alla fall ett slags början till ett kök, en bra planlösning trots att det bara var 27 kvm.
Han testade med ett bud på 1 900 000, men fick gå upp till acceptpriset. Nu kände han att han fått det han ville ha och dessutom hade pengar över för renovering och inköp. Men hade han koll på föreningen?
– Ja, det är en stor förening med en bra ekonomi, stammarna var bytta i badrummet, avgiften var låg och huset hade stått där sedan 50-talet. Det verkade solitt och utan några överraskningar.
Jag frågar Rezy Saba om hans bästa tips.
Han berättar att de allra flesta objekt läggs ut uppåt tio dagar före visning. Det finns alltså gott om tid att i lugn och ro kontakta mäklaren och få all tänkbar information om både lägenheten och föreningen. Mäklaren är en oberoende mellanhand och ska se till köparens och säljarens intresse och bästa.
– Så använd oss, våga ställa rätt frågor, man kanske inte vill vara jobbig, men strunt i det – fråga! Men gör det i lugn och ro i förväg, på visningen blir det svårare att få svaren. Då kommer du väl förberedd till visningen. Glöm inte heller att skaffa dig ett lånelöfte inför visningen. Tänk också igenom i förväg vad som verkligen är viktigt för just dig.
På frågan om låga utgångspriser menar Rezy Saba att de tyvärr är ganska vanliga. Men tipset är att fråga mäklaren i förväg om vad säljaren förväntar sig för pris.
– Du kan ju också fråga vad ägaren har betalt för lägenheten, varför de vill sälja, om de redan flyttat eller bara är ute och kanske mest sonderar marknaden, säger Rezy Saba. Som sagt, var frågvis!
Erik Johansson menar att man får en bättre indikation på vad lägenheterna verkligen kommer att kosta genom att titta på slutpriser på liknande lägenheter i området.
– På så vis fick jag en betydligt bättre och mer realistisk koll på prisnivån. Dessutom kan man spara sökningar på exempelvis Hemnet där du definierat vad du söker. Då får du ett mejl varje gång en lägenhet dyker upp i ”ditt område”.
Ytterligare ett tips, menar han, är åka kollektivt till visningen, att inte bara fokusera på lägenheten, utan känna in omgivningen, avstånd, miljö, service och så vidare. Vill jag bo här? Lägenheterna är rätt lika, utforska omgivningarna.
Idag har Erik Johansson bott i sin lägenhet i snart 1,5 år. Han har slagit ut en vägg, renoverat, designat sitt kök och inrett sin lägenhet.
– Det känns som att jag gjorde en kanonaffär, jag är mycket nöjd. Min vän Patrik hjälpte mig mycket. Jag är speciellt nöjd med köket, säger han med ett leende.