AnnonsElectrolux Professional AB

Trä eller grön betong – vilket är klimatsmartast?

22 dec 2021

Två likadana hus, byggda under samma förhållanden. Det ena i trä, det andra i betong. I ett fullskaligt experiment ska Sveafastigheter ta reda på vilket som i slutändan är klimatsmartast, rapporterar Fastighetstidningen.

Sveafastigheter ska göra en fullskalig jämförelse av två likadana hus i Vallentuna, vilka byggs samtidigt och under samma klimatmässiga förhållanden. Det enda som skiljer dem åt är konstruktionen, där det ena byggs i grön betong och det andra i trä.

– Vi kommer att följa hela processen med särskilt fokus på hur koldioxidutsläppet skiljer dem åt, hur det är att arbeta på respektive bygge och hur hyresgästerna trivs i de respektive husen, berättar Görel Hällqvist, affärsområdeschef för projektet på Sveafastigheter, till Fastighetstidningen.

Träproduktionen har pushat betongindustrin

På frågan om det ändå inte är ganska givet att trähuset ”vinner” säger hon att det är möjligt. Men hon  menar att träproduktionen har pushat betongindustrin till att bli mer klimatsmart.

– Vi vill ta ett helhetsgrepp där vi också ser till skogsavverkningens påverkan på exempelvis biologisk mångfald och miljöpåverkan från betongframställan. Trä kan också vara mer känsligt för till exempel vattenläckor som kan påverka hållbarheten i längden. Men resultatet återstår att se, säger Görel Hällqvist han till tidningen.

Ytterligare hållbarhetsinitiativ på gång

Sveafastigheter är också i startgroparna för ytterligare ett hållbarhetsinitiativ, där två nästan identiska kvarter ska byggas för att kunna jämföras med varandra.

Källa: Fastighetstidningen

 

Föregående artikel Minskade klimatutsläpp från byggsektorn
Nästa artikel Klimatkontrakt signerat av Malmö stad och näringslivet

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här