AnnonsElectrolux Professional AB

Trygghet är viktigast för ungas framtida boende

28 aug 2024

Ungdomars drömmar och förväntningar på sitt framtida boende har genomgått en tydlig förändring under de senaste två decennierna, enligt en årlig undersökning från strategibyrån Quattroporte. Säkerhet och trygghet numera är det viktigaste för ungdomar i gymnasieåldern när de tänker på sitt framtida boende.

Peter Majanen, VD på Quattroporte, framhåller att ungdomar vill känna sig trygga i området där de bor, vilket kan innebära närvaro av säkerhetspersonal, välutvecklade säkerhetssystem, eller en gemenskap där invånarna känner och tar ansvar för varandra. Denna starka betoning på trygghet är en markant förändring från tidigare generationers prioriteringar, där trygghet knappt var en fråga.

Peter Majanen, VD på Quattroporte, framhåller att ungdomar vill känna sig trygga i området där de bor, vilket kan innebära närvaro av säkerhetspersonal, välutvecklade säkerhetssystem, eller en gemenskap där invånarna känner och tar ansvar för varandra. Foto: privat.

Majanen påpekar att detta ökade fokus på trygghet kan härledas till en allmän känsla av osäkerhet som har växt fram i samhället sedan början av 2000-talet. En utmaning framöver blir att skapa trygga bostadsområden utan att de blir isolerade och segregerade.

Bostadens estetiska kvaliteter värderas högt bland ungdomar – gärna ett “premiumboende” med klassisk arkitektur som är värdigt att visas upp på sociala medier. Foto: Adobe Stock.

En annan intressant trend är att ungdomar nu är mer öppna för att bo utanför stadskärnorna. Att bo en halvtimme utanför centrum är acceptabelt för många, särskilt om det innebär att man får en större bostad med utrymme för fler aktiviteter. Dock är intresset för stora kök lågt, då många ungdomar inte är särskilt förtjusta i att laga mat. Istället värderas bostadens estetiska kvaliteter högt – gärna ett “premiumboende” med klassisk arkitektur som är värdigt att visas upp på sociala medier.

Det tidigare intresset för kollektivboende, som hade ökat innan pandemin, har nu svalnat. Även engagemanget för hållbarhet och grönt tänk har minskat bland ungdomar. Generation Z beskrivs som den mest materialistiska generationen hittills, och även om hållbarhet kan verka viktigt på ytan, är det generellt sett en lägre prioritet för dagens ungdomar jämfört med tidigare generationer i åldern 40–50 år. Denna förändring markerar en avvikelse från de ideal som dominerade för 10–15 år sedan.

 

Föregående artikel Tips till brf-styrelsens arbete inför hösten
Nästa artikel Politiker vill ogärna bevilja bygglov där de bor

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här