AnnonsElectrolux Professional AB

Tuffa krav för att få gröna lån

16 jan 2022

Gröna lån till bostadsrättsföreningar är något relativt nytt på finansmarknaden. För att få veta mer kontaktade Borätt tre av Sveriges största banker. Svaren var snarlika, även om det fanns skillnader mellan vilka krav som ställs för att en brf ska få ett grönt lån. I dagens läge visar det sig vara väldigt få föreningar som kan möta dessa krav. Men nu är EU är på gång med nya riktlinjer, vilket skulle kunna öppna upp för fler föreningar under 2022.

– För att få Gröna lån från SEB måste föreningens byggnad ha en 25 procent lägre energiförbrukning per kvadratmeter än vad som anges i kraven i Boverkets byggregler, säger Gabriel Lundström, som arbetar med hållbarhet hos SEB.

Tuffa krav för att få gröna lån

För att få grön finansiering för en energieffektiviserande investering krävs en förbättring på 30 procent. Tuffa krav med andra ord. Både Handelsbanken och Nordea har liknande kravprofiler för såväl lån som byggkrediter. På frågan om de gröna lånen är mer fördelaktiga rent ekonomiskt säger Gabriel Lundström:

− Vi sätter inte någon fast rabatt eftersom det måste bli en integrerad del i helhetsbedömningen, men ser vi att fastigheten är energieffektiv så tar vi in det i bedömningen, räntan sätts från fall till fall.

Nordea skriver i sina svar att de erbjuder upp till 0,10 procent rabatt på lånet, medan Handelsbanken inte har några uppgifter om rabatter på sin hemsida. Gröna lån ger alltså inte några direkta finansiella fördelar utan det handlar mer om att föreningen vill bidra till en mer klimat- och miljömässigt hållbar finansiering. Och kanske stärka sitt varumärke.

Fler brf kan få chansen i år

Bankerna finansierar de gröna lånen genom säkerställda obligationer eller gröna obligationer. SEB har idag ett grönt sparkonto, men det används bara till utlåning åt privatpersoner. Gabriel Lundström berättar att kommande förändringar i EU:s Taxonomiförordning innebär att det inte bara blir fastighetens absoluta energieffektivitet som avgör om man kan få gröna lån. I stället kommer varje lands topp 15 procent av fastighetsbeståndet att räknas som ”gröna” fastigheter.

− Detta innebär, om ändringarna går igenom, att många fler fastigheter kommer att vara aktuella för gröna lån under 2022, avslutar han.

Föregående artikel Kriminella lokalhyresgäster en huvudvärk för styrelsen
Nästa artikel Stora satsningar får priserna att rusa i norr

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här