AnnonsElectrolux Professional AB

Tusenlappar att spara – värmepump sänker elräkningen rejält

14 sep 2022

Skynda att fynda. Att byta från direktverkande el till luftvärmepump halverar normalt sett uppvärmningskostnaden. När elräkningen nu riskerar att tredubblas kan ett byte göra många tusenlappar för plånboken varje månad.

Luftvärmepumpen kan halvera dina uppvärmningskostnader. Foto: Adobe Stock

Luftvärmepumpen, den som kallas luft-luft, är lättast att få tag i och kostar mellan 10.000 och 25.000 kronor.

–Du kan minska uppvärmningskostnaden med upp till 70 procent genom att byta från direktverkande el till en luftvärmepump, säger Martin Gerre, vd på Polarpumpen.

Polarpumpen har flera månaders väntetid på en luftvärmepump, och på bergvärme ligger en leverans och installation uppåt ett år bort. Hans tips är att inte vara kräsen med märke utan ta det som finns. Och misstänker du att din värmepump går på sista versen – beställ en ny redan nu.

–Det blir en hemsk upplevelse för den som har en värmekälla som går sönder i vinter. De flesta företag går säkert med på att avbeställa om man inte behöver värmepumpen eftersom det finns så många kunder som kan köpa i stället. De här dagarna får man vara flexibel och ta de fabrikat och modeller som finns tillgängliga. Det som man kan få tag i nu är det som har avbeställts”, säger Martin Gerre.

Ett sätt att få luften att cirkulera i alla rum är att skaffa sig en så kallad värmeförflyttare. Då borrar man hål i väggen och sätter in en liten fläkt.

–Att göra ett underhåll av värmepumpen vartannat år är lämpligt. Då gör man rent flänsar både i inne- och utedelen. På sikt samlas det smuts där som drar ner verkningsgraden.

Källa: DI

Tips till dig som vill köpa värmepump

Beställ en nu – många återförsäljare har redan slut i sina lager.

Om du ska köpa luftvärmepump, rådgör med din installatör var den ger bäst verkan.

Om du vill få bättre cirkulation, skaffa en värmeförflyttare, den kostar drygt 2.000 kronor.

Håll utedelen ren från löv och snö och var observant på missljud. Värmepumpen bör underhållas vartannat år.

 

Föregående artikel Högre boränta kan innebära mindre ränteavdrag
Nästa artikel Inflationen steg till 9 procent i augusti

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här