AnnonsElectrolux Professional AB

Två bostadsrättsföreningar nominerade till Solenergipriset

19 apr 2021

Två bostadsrättsföreningar, Brf Trelleborgshus 1 i Trelleborg och Älgbacken i Ronneby är nominerade till Solenergipriset, en tävling i Svensk Solenergis regi.
Priset delas ut i två kategorier – Årets anläggning och Årets prestation. Priset har delats ut sedan 2004, och många olika slags verksamheter, företag och organisationer finns bland pristagarna genom åren. Anna Werner på Svensk Solenergi har sett att intresset från bostadsrättsföreningar öka under senare år. Men ännu är de få som satsar på solenergi pionjärer.
– Tanken med priset är att uppmuntra engagemang, det är inte alltid lätt att vara först, säger hon.
Hon menar att det tidigare mest var väldigt teknikintresserade personer i styrelserna som drev på utvecklingen. Men idag är det allt fler föreningar som vill satsa av klimatskäl, säger hon.
Ekonomi är också en viktig drivkraft – i takt med att solceller blivit billigare och effektivare har det blivit mer lönsamt att producera egen el. Föregångarna behövs – ju fler som har visat att det fungerar desto lättare är det för andra bostadsrättsrättsföreningar att ta steget.
Hon förklarar att det är viktigt att titta på föreningens individuella förutsättningar – tak som vetter åt norr fungerar inte lika bra som söder-, öst- eller västvända tak. Det har också visat sig att Sverige – tvärt emot vad man kan tro – har goda förutsättningar att producera solel. I södra Sverige och utmed kusterna räcker soltimmarna mer än väl. Och i även i Norrbotten och Västerbotten finns numera solcellsägare.
– En fördel är faktiskt att klimatet är svalt, värme sänker effektiviteten på panelerna, säger hon.

”Väldigt mycket för energin”

Brf Trelleborgshus 1 med 136 lägenheter nomineras för att de bland annat installerat en solcellsanläggning med batteribackup och har avtal med Trelleborg energi AB om återförsäljning av överproducerad energi. Föreningen har även byggt 48 nya garage med solceller på ena sidan och sedumtak på andra, laddstolpar i sex garage och laddstolpar sex på P-platser.
– Vid soliga dagar är batterierna fulladdade vid 14-tiden och därefter säljer vi energi till Trelleborgs energi AB, säger Urban Nilsson föreningens ordförande.
Det är inte första gången Brf Trelleborgshus 1 blir nominerade för sitt hållbarhetsarbete. Föreningen har bland annat kommit tvåa, två gånger, i Riksbyggens tävling, etta i Regions syd och blivit nominerade till Trelleborgs miljöpris.
LÄS ÄVEN: Nytt stöd för energieffektivisering
– Vi har gjort väldigt mycket för energin. Alla i föreningen är glada och positiva till det arbetet som vi gör, säger Urban Nilsson och fortsätter.
– Till hösten ska vi kämpa om att komma etta i Riksbyggens tävling, det är vårt mål.

Hur ser ni på den här nomineringen?

– Det är en stor ära för oss, vi är en hållbarhetsförening kan vi säga. Vi har gjort mycket efter våra förutsättningar och nu hoppas vi på det bästa, säger han.
Även Brf Älgbacken i Ronneby har blivit nominerad till årets anläggning. I den 108 lägenheter stora föreningen har solceller satts på de fyra husen och arbetet slutar inte där.
– Först och främst känns både bra och roligt att vår satsning uppskattas. Sedan är vår framtidsplan är att även sätta upp ett antal laddstolpar, säger föreningens ordförande Lennart Smedenmark.
Läs mer om Solenergipriset
 

Föregående artikel Beslutet: Både Göteborgs kommun och föreningen får prövningstillstånd
Nästa artikel Regeringen vill stänga Bromma flygplats – kan bli bostäder

1 Kommentar

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här