AnnonsElectrolux Professional AB

Underhållsplanering – fem vanliga misstag i BRF-Styrelser

24 jun 2024

Riksbyggen hjälper över 3 000 svenska bostadsrättsföreningar med underhållsplanering och förvaltning. Här är fem vanliga misstag som många styrelser gör – och hur de kan undvikas:
  1. Ser renoveringar som engångsposter Många ser underhållsplanen som en lista över åtgärder snarare än en cyklisk plan. Om fönstren behöver målas om var tionde år, bör 10 procent av kostnaden för måleriet täckas varje år genom föreningens intäkter.
  2. Tänker inte tillräckligt långsiktigt Långsiktigt tänkande är avgörande. Även om det är 30 år kvar till nästa stambyte, bör föreningen börja spara för denna kostnad redan nu. Att ha en långsiktig plan hjälper till att undvika plötsliga, stora utgifter.
  3. Underskattar omfattning och pris Framförallt för större renoveringar som ligger längre fram i tiden är det lätt att underskatta omfattning och kostnad. En överslagsräkning kan exempelvis missa att det finns fler fönster än man räknat med, vilket påverkar kostnaden avsevärt.
  4. Glömmer att indexuppdatera kostnaderna Även om man har räknat rätt antal fönster och fått offerter på målningen, kan dessa offerter bli inaktuella efter några år. Det är viktigt att uppdatera kostnaderna regelbundet för att de ska spegla aktuella marknadspriser.
  5. Inkluderar inte allt Underhållsplaner brukar omfatta stora och synliga områden. Men mindre synliga delar, som rörledningar, kablage och andra installationer bakom väggarna, kan ofta glömmas bort. Dessa delar är lika viktiga att inkludera i planeringen för att undvika oväntade problem.

Genom att undvika dessa misstag kan bostadsrättsföreningar säkerställa en mer hållbar och ekonomiskt stabil underhållsplanering.

Föregående artikel Hur fungerar försäkringen för äldre lekplatser?
Nästa artikel Kräv särskild granskning vid misstanke om oegentligheter

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här