AnnonsStyrelsesupport

”Underskatta inte valberedningens arbete”

7 maj 2021

 
Överlämning till ny styrelse och att hitta nya styrelsemedlemmar kan vara en utmaning. Vid vår senaste Borättkväll pratar vi om just detta, tillsammans med experterna Thomas Lindman och Arturo Arques samt ekonomerna Fredric Löhr och Elin Ståhl. Kvällens panel pratar även om vad som är ett rimligt arvode och ger sina tips för ett lyckat styrelsearbete.
– Underskatta inte valberedningens arbete, det är jätteviktigt, säger Arturo Arques.

Thomas Lindman berättar att han ofta möts av en äldre generation när han är ute på styrelsemöten hos föreningar. Han tror att det är väldigt viktigt att försöka engagera även yngre boende i föreningen. Något annat han menar börjar bli populärt är att köpa in en extern styrelse.
– Det pratas mer och mer om att man vill köpa in extern styrelsekompetens. Men det är ju inte helt lyckat, eftersom de inte bor där. Det är ju boendet som är den största garanten för ett lyckat styrelsearbete, säger Thomas.
– När jag var ung var intresset för styrelsen större, och det spelade inte så stor roll vad man hade för rutiner och processer i styrelsen. Det jag har sett är att det blivit svårare att få folk och engagera sig. Jag tror det hänger ihop med att arbetstempot på arbetsplatser är högre och att man har mindre fritid, fortsätter Arturo Arques.

Vad säger ni om att valberedningen ska få föreslå ersättning för styrelsen?

– Det är en av valberedningens uppgifter. Och det ska vara väl tilltagna arvoden också, tycker jag, säger Thomas Lindman.
Men på vad som är ett lämpligt arvode är inte panelen helt överens.
– Jag brukar säga fem procent av omsättningen, säger Thomas Lindman.
– Jag har delvis en annan åsikt där. Saker som föreningens storlek, styrelsens kompetens och annat tycker jag spelar in. Sparar man mer pengar åt föreningen bör man få ersättning för det. Jag tycker det blir svårt att koppla till omsättningen. Men arbetsinsats och kompetens bör vara styrande i ersättningsnivån, säger Arturo

”Strategidag” för nya styrelsemedlemmar

– Ha en strategidag där man sitter en hel dag och går igenom saker på lite längre sikt. Det kan vara på en 5–10 års sikt. Det kan handla om exempelvis energiförbrukning eller vad som helst. Ta med valberedningen på strategidagen och så de kan förklara för potentiella nya styrelsemedlemmar vad de står inför, säger Thomas Lindman.

Tips för en lyckad överlämning

– När vi har den tekniska fastighetsgenomgången följer hela styrelsen med ut, inte bara den tekniskt ansvarige. Då fattar man lite mer hur saker och ting hänger ihop, trots att man är ekonom som jag, säger Thomas Lindman.
– Ha ett nära samarbeta med valberedningen och bjud in dem i samtalen, så de får se hur arbetet går till, och se till att de är ute i god tid, säger Arturo Arques.


Dokument som utlovades under kvällen hittar ni här: 
Exempelmall_Arbetsordning fö̈r styrelsen_BRF Kvarteret 10
Exempelmall_Ansvarsområden_BRF Kvarteret 10


Föregående artikel Borättkväll
Nästa artikel Borättkväll

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här