AnnonsElectrolux Professional AB

Vad är en kWh värt för dig?

20 nov 2022

Svaret på den frågan är förmodligen mycket mer än för ett år sedan och väldigt mycket mer än för två år sedan. Som vd för ett bolag som hjälper näringslivet och kommersiella fastighetsägare bli mer energieffektiva, så läser och hör jag ofta tankar kring hur energi ska sparas på bästa sätt. Byt lampor, ställ ner värmen, använd elen på natten. Varje gång jag hör någon lägga upp tankarna kring deras energieffektivisering ställer jag följdfrågan om vad respektive åtgärd väntas kunna spara för dem. Väldigt sällan kan jag få ett svar, i reda pengar.

Så låt oss titta på hur mycket drift du får av olika ”energislukare” i ditt hem idag. Viskapar en fiktiv värld där du måste betala för användandet av all elektronik hemma direkt vid användningen, genom att stoppa in en enkrona i maskinen. Hur mycket skulle du få använda dina maskiner vid sensommarens elpris i Södra och Mellansverige?

1 kr ger dig följande användning:
* 10 min dammsugning
* 12 min mikrovågsugn
* 2,5 timmes tittande på TV (16 dagar i standby)
* 48 timmar lystid med LED-lampa
* 5 timmar lystid med glödtrådslampa
* 12 timmar med en ny kombikyl-frys (ca. 4 timmar med
en gammal)

Kort sagt tar dig din krona ändå ganska långt, även med dagens onormalt höga elpriser. Så vad är det då som kostar? För de allra flesta räknar inte sina elräkningar i enkronor, utan i hundra- eller tusenlappar. Svaret är ganska enkelt. Att värma. Oavsett om det är värma vatten eller värma luft så är det där lejonparten av energikostnaden går åt i Sverige.

Vad kostar det då t.ex. att värma vattnet för ett bad? Med dagens elpriser, ca. 60 kr. En dusch? Ca. 20 kr. Om du skulle halvera din duschtid skulle du alltså spara energi motsvarande ett helt dygns Tv-tittande. Byter du från att bada till en kortare dusch ger det dig fem dagar Tv-tittande, non stop.

Så vill du bli mer energieffektiv? Börja med att titta på all luft och allt vatten som du värmer mycket. Där finns den stora besparingspotentialen. Värmer du vatten för badet? Bada med mindre vatten, eller kallare vatten. Eller än bättre gå över till att duscha. Värmer du luften för att tvätta och torktumla? Sänk temperaturen eller köp tvättmaskin och torktumlare med inbyggd värmepump som skapar värmen långt mer energieffektivt. Har du 22 grader inomhus? Sänk till 21 och spara drygt 600 kronor i månaden under vintern. En grads sänkt innertemperatur ger alltså dig drygt två månaders Tv-tittande non-stop eller mer än fyra dagar konstant dammsugande. Ingen jag känner älskar att dammsuga så mycket…
Så lägg din energi rätt i vinter. Sikta in dig på värmen och spara pengar.

Föregående artikel En tvättäkta miljökämpe!
Nästa artikel Effektavgifter styr när vi laddar

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här