AnnonsElectrolux Professional AB

Vad händer med avfallskvarnarna i Norra Djurgårdsstaden?

2 aug 2023

avfallskvarnar
Det kan bli stopp för avfallskvarnar som spolar ut matavfallet direkt i avloppet enligt Naturvårdsverkets nya regler.

Från den 1 januari 2024 förbjuds avfallskvarnar som är kopplade till avloppsnätet. Matavfall ska fortsättningsvis samlas i separat, så att det inte blandas med andra typer av avfall. Tanken är att skapa rena fraktioner som kan användas till biogas och biogödsel.

Norra Djurgårdsstaden i Stockholm är byggd som ett miljöprofilområde. Här finns matavfallskvarnar i varje kök. Dessa är kopplade till avloppsnätet. I den information som finns på Stockholm Vatten och Avfalls hemsida beskrivs matavfallskvarnarna som en del av stadsdelens miljöeffektiva system.

Ja det var så man tänkte när stadsdelen planerades och började byggas.

Alexandra Fleetwood, kommunikationschef på Stockholm Vatten och Avfall förklarar att man i dag vill nyttiggöra matavfallet på ett bättre sätt. Hon förklarar att avfallskvarnar som är kopplade till en tank som töms ger ett bra material som kan bli biogödsel, men om det blandas med vatten från duschar och toaletter innehåller det både läkemedelsrester och annat som inte är lika attraktivt att spridas på åkrar.

Hur lösningen blir för alla de fastigheter i Norra Djurgårdsstaden som i dag har avfallskvarnar i alla kök är i dagsläget oklart. En utredning pågår som förväntas vara klar under hösten.

– Ambitionen är att nå en lösning som belastar fastighetsägarna i så låg grad som möjligt, säger hon till Borätt forum.

En som hoppas på en rimlig lösning är Björn Hallerby, styrelseledamot i brf Husarviken:

– Vi kan ju inte skrota flera tusen avfallskvarnar, säger han.

 

Föregående artikel Lägenhetspriser föll i juli
Nästa artikel Det är tajming och tur som styr

2 Kommentarer

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här