Efter flera veckors semester och många timmar spenderade med sin partner är det inte ovanligt att beslut inför framtiden tas – det är dags att separera. Det är mycket att tänka på vid en separation och inte minst med bostaden. Vad är bodelning? Vem har rätt att bo kvar? Och vem får behålla möblerna?
Bodelning görs i vanliga fall när ett förhållande tar slut, till exempel vid en skilsmässa eller när två sambos flyttar isär. En bodelning betyder att partnerna delar upp gemensam egendom mellan varandra och ofta genom en bouppteckning. I bouppteckningen beräknas parternas tillgångar och skulder samt vad som är gemensam respektive enskild egendom. Gemensam egendom är antingen giftorättsgods eller samboegendom. Utifrån bouppteckningen ska parterna sedan beräkna andelar genom att värdera tillgångarna och skulderna. Huvudregeln är att parterna, efter att eventuella skulder har räknats bort, delar lika på de egendom som ingår i bodelningen.
Därefter sker en lottläggning. Lottläggning innebär att parterna kommer överens om vem som får behålla vad utifrån önskemål och egendomens värde. När lottläggningen är färdig är det dags för det sista steget, att teckna ett bodelningsavtal som fastställer bodelningen och lottläggningen.
Lagstiftaren gör skillnad på om det är ett äktenskap som tar slut eller om det är ett samboförhållande som tar slut. Vid äktenskap gäller reglerna i äktenskapsbalken och vid samboförhållande gäller reglerna i sambolagen.
Äktenskap
När ett äktenskap upplöses genom äktenskapsskillnad ska makarnas egendom fördelas dem emellan genom en bodelning. Giftorättsgods är den egendom som ska tas med i en bodelning och fördelas mellan makarna. Huruvida bostaden ska ingå i bodelningen beror på om bostaden är giftorättsgods eller enskild egendom. Den make som har stört behov av bostaden har rätt att få den på sin lott om det är skäligt.
Samboskap
I bodelning mellan sambos ingår gemensam bostad samt tillhörande bohag som införskaffats för gemensam användning under samboförhållandet. Egendomen ska därefter delas lika mellan paret. Huruvida bostaden ska ingå i bodelningen beror på om bostaden införskaffades innan paret träffades eller för gemensamt bruk. Om bostaden införskaffades för gemensamt bruk ska bostaden som huvudregel ingå i bodelningen. Den som bäst behöver bostaden eller bohaget har dock rätt att få den på sin lott om det anses skäligt och den andre sambon får betalt för sin andel.
Det är mycket att tänka på vid en separation och av stor vikt att bodelningen och upprättande av bodelningsavtal sker korrekt. Ta därför hjälp av en jurist som säkerställer att det går rätt till på så sätt undviker dyra överraskningar.