Trycket på Sveriges solcellsleverantörer ökar – både från privatpersoner och fastighetsbolag. Styrelsen i Brf Gävlehus 11, Gävle, väntade i månader på att leverantörerna skulle höra av sig. Det visade sig vara tur i oturen för det fanns bättre alternativ.
I Borätt nr 6 2022 skrev vi om en förening i Gävle som siktade på att bli självförsörjande på el genom att sätta solceller på alla deras 18 fastigheter. De satte ihop ett omfattande offertunderlag och skickade ut till 10 leverantörer, ingen ville vara med. När de bantade ner förfrågan till tre fastigheter fick de till slut in svar – tre månader senare.
–Vi vick aldrig något svar från övriga men ett företag hörde av sig när vi bantade ner vår förfrågan till tre fastigheter, berättar Lennart Wallén, vice ordförande i föreningen.
I måndags fattade vi beslut i styrelsen om att installera solceller på de tre trevåningshusen med söderliggande tak och nu inväntar styrelsen kontraktet.

De tre våningshusen har vinklade tak så kallade sadeltak i söderläge och solceller ska installeras på halva taken. Sedan har föreningen sex stycken tvåvåningshus med samma takutformning (sadeltak) men som ligger i öster-västerläge med full solexponering på förmiddagen och på andra sidan av taket full exponering på eftermiddagen.
–Vi har papptak på taken i öster-västerläge och enligt vår underhållsplan ska de bytas 2027. Vi gjorde en takbesiktning och kom fram till att vi byter papptaken redan nu så det blir samkörning mellan takföretag och solcellsföretag.
–Nu kör vi en ny anbudsrunda vad gäller papptaken. Det som är bra i det hela är att när man har papptak så finns det en speciell infästning av stativen för solceller som ska svetsas. Blir det här gjort i rätt ordning så får solcells- och takföretaget samverka. Det här är ett bättre alternativ för oss än om vi hade lagt solceller på punkthusen med platta tak, då hade vi tvingats resa upp taken vilket i sin tur innebär att man får skuggeffekter och för att husen inte ska skymma varandra måste man dra isär dem ganska mycket, så solceller på punkthusen har vi lagt ner.
–Det intressanta är att de sex tvåvåningshusen i öster-västerläge har de högsta förbrukningskurvorna under morgon och kväll och med solceller täcker man förbrukningstopparna på bästa sätt, avslutar Lennart Wallén.