AnnonsMiele

Varför så mycket byggfusk i Sverige?

4 okt 2023

Bilden visar Nima Assadi, samhällsbyggnadskonsult, Per Linder, Riksbyggen och Thomas Lindman, brf Gåshaga Pirar
Yrkesstolthet och kontroller brister. Nima Assadi, samhällsbyggnadskonsult, Per Linder, Riksbyggen och Thomas Lindman, brf Gåshaga Pirar diskuterar hur byggandet kan bli bättre.

Borätt forums kampanj mot byggfusket fortsätter. Det är dags att tala klarspråk om bristerna som orsakar så stora kostnader för Sveriges bostadsrättsföreningar.

I byggbranschen vill man inte gärna kalla det fusk, men man tillstår att felen i nybyggnation är mycket vanliga. Borätt forum använder beteckningen byggfusk, antingen felen sägs bero på slarv, tidsbrist, dålig kommunikation/språksvårigheter eller uppsåtligt fusk. Redaktionen har genom åren träffat en rad bostadsrättsföreningar som fått kämpa hårt för att få byggbolag att ta ansvar och rätta till uppenbara fel i entreprenaden.

I dagarna har Borätt forum genomfört en hearing med representanter från byggbranschen och bostadsrättsföreningar. I hearingen rätar vi ut frågetecknen kring vad felen beror på, hur byggföretagen kan agera för att förbättra kvaliteten på byggena och varför det är så svårt för en brf att få rätt.

I hearingen deltar Per Linder, regional produktionschef på Riksbyggen, Nima Assadi, konsult inom samhällsbyggnad och Thomas Lindgren, brf Gåshaga Pirar. Debatten leds av Torbjörn Johansson, Nyhetsredaktionen Borätt forum.

På fredag släpper vi filmen från hearingen. Vi ser den som ett startskott för en bred och djup diskussion kring de systemfel som skapat dagens situation. Allt för länge har bostadsrättsföreningar kämpat i det tysta – men om inte diskussionen förs öppet kommer ingen ändring att ske. Redan år 2018 beräknade Boverket att de direkta kostnaderna för byggfelen är 100 miljarder per år. Den siffran är troligen högre i dag.

Hör gärna av er med synpunkter och erfarenheter kring byggfusk.

 

Föregående artikel Förhandstecknare tar strid efter kraftig höjning
Nästa artikel I Stockholm bor vi minst

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här