Just nu är energisituationen i Sverige och Europa kraftigt ansträngd. Prisnivåerna på el är höga och kan stiga ännu mer. Det finns också risk att elen inte räcker för vissa timmar i vinter. Energimyndigheten menar på sin hemsida att en besparing på två procent radikalt skulle sänka risken för en frånkoppling på grund av elbrist i vinter.
De flesta vet vad det handlar om, vi läser om det dagarna i ändå i media. Bristen på el, konsekvenser av kriget och sanktionerna. Men vad kan vi göra för att faktiskt bidra både för oss själva och vår omvärld? Faktum är att så lite som två procent minskad elförbrukning skulle sänka risken för en frånkoppling i vinter till en femtedel av vad den är nu. Och vad är det då som krävs?
Två procent av den totala elanvändningen i Sverige är cirka 3 TWh (terawattimmar). Det är ungefär lika mycket som vi kan spara tillsammans genom att sänka värmen inomhus med en grad och halvera användningen av varmvatten, bara i bostadssektorn. En grad innebär cirka 1 TWh och en halverad användning av varmvatten ger cirka 2 TWh. Och, kanske ännu mer förvånande, samma besparing åstadkoms om vi flyttar två procent av vår elanvändning från dygnets morgon- och kvällstoppar.
Så tillsammans kan vi säkra upp elförsörjningen och kanske även sänka priset – vi sparar, flyttar och effektiviserar tillsammans. Varje kilowattimme räknas!
Källa: Energimyndigheten – läs mer här.