AnnonsElectrolux Professional AB

Värmen i brf-fastigheter styrs av AI-teknik

4 okt 2022

Genrebild.
Photo: News Øresund – Johan Wessman
© News Øresund(CC BY 3.0)

Riksbyggen gick i slutet av september ut med ett pressmeddelande om att de har tagit fram en tjänst där AI-teknik hjälper bostadsrättsföreningar att minska värmeförbrukningen i sina fastigheter.

Tjänsten kallas för Värmeoptimering 24/7. Där är det AI-teknik som tar reda på hur en fastighet reagerar på olika väderförhållanden och kan därmed se till att innertemperaturen hålls på en jämn nivå. Detta system kan sänka värmeförbrukningen med runt 20 procent.

– Genom att väga in olika faktorer som solinstrålning och väderprognoser kan systemet ligga steget före och förutse den mängd värme huset behöver för att hålla rätt temperatur med minsta möjliga tillförsel av värme, berättar Tommy Lampa, säljledare för affärsområdet fastighetsförvaltning, i ett pressmeddelande från fastighetsförvaltaren.

Brf Åsikten Södra 1 i Uppsala var först ut att prova på tjänsten. De har testat tjänsten i 17 månader.

– Vi har sparat 40 000 kWh vilket motsvarar cirka 32 000 kronor för vår del. Det är nästan 500 kr per lägenhet. Med tanke på de ökande energipriserna räknar vi med att besparingen i kronor kommer att bli större framöver, säger David Johansson, energiansvarig i Brf Åsikten Södra 1 i Uppsala, i pressmeddelandet.

Föregående artikel Säljare tvingas sänka sina bostadspriser
Nästa artikel Missa inte onsdagens debatt – det handlar om överlevnad

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här