AnnonsElectrolux Professional AB

Vattenskador ökar markant

24 jul 2022

Vattenskador har alltid ökat, år efter år. Det fastslår Eric Rubenson, försäkringsjurist på Bolander & Co. Enligt Vattenskaderapporten har vattenskador i kök ökat markant de senaste åren. Rapporten sammanfattar drygt 40 000 av försäkringsbolagens inrapporterade vattenskador.

-Vattenskador är den vanligaste skadeorsaken i föreningarna. Vi har hand om ett 40-tal dagligen. Det handlar t.ex. om bristande tätskikt eller stopp i avloppet. Det senare kan orsakas av att man spolar ner bindor, blöjor eller tamponger i toaletten. Det kan också lätt bli stopp i stammarna om man diskar och mycket fett hamnar i avloppet, säger Veronica Karlén, styrelsesupport på Borätt.

Nu genomförs en specialundersökning (under ett år) av försäkringsbranschen och Vattenskadecentrum som handlar om de markant ökande vattenskadorna.

– Vattenskador i kök orsakas framför allt av utrustning som kyl, frys och diskmaskin. Nu vill vi tillsammans med försäkringsbolag och branschorganisationer undersöka vad det kan bero på mer detaljerat, och hur vi kan vända den negativa trenden, kommenterar Thomas Helmerson, som är verksamhetsledare för Vattenskadecentrum, som ger ut Vattenskaderapporten.

Eric Rubenson, försäkringsjurist på Bolander & Co är inte förvånad. Han menar att vattenskadorna ökar för varje år och har ”alltid” gjort det.

Vad beror ökningen på?

-Det är svårt att säga, det handlar oftast om när man renoverar och bygger om och använder sig tveksamma entreprenörer. Ibland beror det på att man inte har renoverat, rör eller dylikt är gammalt och står och läcker. Kanske en skruv som sitter snett, ja, det finns alla möjliga varianter.

Nya inbyggda kylar och frysar kan vara ett problem och det är inte alltid som försäkringen gäller.

-Nej, saknas det luftcirkulation bakom kyl och frys så gäller inte försäkringen. Om man har automatisk avfrostning är det lätt hänt att avrinningshålet täpps till. Sist men inte minst gäller det att anlita en etablerad entreprenör som lämnar garantier, säger Eric Rubenson.

Vad är det mest effektiva att göra?

-Bygg inte in kyl och frys, se till att det finns cirkulation bakom maskinerna och har du diskat av mycket fett från t.ex. stekpannor så häll kokande vatten i diskhon så fettet löses upp i rören och sköljs bort.

Föregående artikel Stopp i avloppet – vems ansvar?
Nästa artikel Det finns ingen gräns för hur hög en årsavgift får vara

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här