AnnonsElectrolux Professional AB

Vd lurade till sig ombildning

6 apr 2022

Några dagar innan hyresgästerna skulle få rösta om deras lägenheter skulle ombildas till bostadsrätter flyttade tio nya personer in i fastigheten, i alla fall på pappret. Ombildningen röstades igenom. Två år senare förfaller fastigheten och föreningen dras med höga lån.

Innan ombildningen hade fastigheten haft stora brister och fått förelägganden. Enligt Hem & Hyras granskning fanns det inget större intresse av de boende att överta fastigheten på grund av riskerna. 

Strax innan omröstningen skrevs tio nya personer på adressen. Alla råkar vara vänner med ombildningskonsulten Restates vd. Samma bolag som skulle hjälpa till med ombildningen. En ombildning kan genomföras om två tredjedelar av hushållen röstar för förslaget, vilket nu kunde ske med hjälp av de ”nyinflyttade”.

Idag är det enligt Hem&Hyra oklart vilka som bor på adressen då 14 av dörrarna saknar namn. Men inte heller den ekonomiska plan som tas fram av ombildningskonsulten får godkänt. Vid en granskning av den ekonomiska planen lyser alla varningsflaggor:

– Ett mycket lågt pris kan väga upp en dålig förening vid en ombildning. Men den som sen ska köpa på öppna marknaden gör en dålig affär som vi skulle avråda från, säger Lennart Ljunggren, bostadsrättsexpert på Borättupplysning.se, till Hem & Hyra.

Redaktionen: Huset på bilden är inte huset i artikeln.

Föregående artikel Bostadspriserna fortsatt upp trots stigande räntor
Nästa artikel Veckans fråga: Vilka är brf-ordförandens största utmaningar?

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här