AnnonsStyrelsesupport

Vilken roll spelar hemlarm?

15 apr 2021

Antalet bostadsbrott i Sverige har minskat kontinuerligt under flera år. 2015 anmäldes cirka 23 000 inbrott, 2020 knappa 15 000, en nedgång med hela 36 procent. Enligt polisen är en ökad grannsamverkan en av de viktigaste bakomliggande. Men vilken roll spelar hemlarmen?
Enligt den demoskopundersökning som Stöldskyddsföreningen låtit göra, har närmare 30 procent av alla hushåll ett larm idag och den stora merparten har larmet kopplat till en larmcentral. Men i dagsläget finns det ingen statistisk som pekar på att hemlarm, hur avancerade de än är, faktiskt hindrar inbrott. Så är det någon poäng med att lägga pengar på ett larm?
Borätt Forum har pratat med såväl ett försäkringsbolag som en larmleverantör om vilken roll hemlarmet, med en uppkoppling mot en larmcentral, spelar.

Larm kan vara en trygghet

På frågan varför försäkringsbolaget If avskaffat rabatten man tidigare gav till försäkringstagare som skaffade sig ett hemlarm svarar Jenny Rudslätt, skadeexpert hos If;
– Enligt vår statistik så är det inte motiverat att ge rabatt. Vi kan inte se att det blir färre eller mindre skador när våra kunder installerar larm och vi säljer inte fler försäkringar för att vi ger rabatten.
Vad hon i stället vill trycka på är att det handlar om en personlig trygghet och att den känslan är ju värd någonting. Har man ett larm får man vetskap om att ett inbrott eller inbrottsförsök har ägt rum och kan agera.
– Med ett hemlarm får du information i förväg kan du göra dig en bild av vad som hänt och även få hjälp på plats. Då slipper du eller någon annan i din familj komma hem helt oförberedd och få en chock. I värsta fall kan det göra att man aldrig mer känner sig riktigt trygg i sitt eget hem, menar Niclas Palmås teknisk chef hos larmleverantören Sektor Alarm. Ett hemlarm ger dig en trygghet och en bra känsla.

Tjutande utomhuslarm är effektivt

Både Jenny Rudslätt och Niclas Palmås är också överens om att ett larm som är uppkopplat till en larmcentral och även avger ett starkt sirenljud kan förkorta tiden som tjuvarna är på plats.
– Enligt min mening så är ett utepåliggande larm väldigt bra och kan fungera förebyggande, säger Jenny Rudslätt. Grannar och förbipasserande inser att någonting händer. Det gör att det kan vara lättare för polisen att få in information och signalement.
Niclas Palmås menar också att videobevakning kan vara avskräckande och, beroende på omständigheterna, underlätta för polisen att identifiera förövarna och öka möjligheterna att få tillbaka vad som stulits.

Hemlarm är mer än inbrottslarm

Dagens larm är dock oftast något mer än ”bara” ett inbrottslarm. Många fungerar också som brandlarm med uppkopplade rökdetektorer. Niclas berättar att ett uppkopplat brandlarm är en naturlig del i en larmlösning idag, vilket ju ger trygghet både när man är hemma och bortrest.  Men det stannar inte där.
Vattensensorer är ytterligare en del i vissa larmlösningar. Jenny Rudslätt menar att även om folk i allmänhet oroar sig mest för inbrott så är det betydligt vanligare med vattenskador och dessa medför jobbiga konsekvenser med stora renoveringar, tillfälligt boende på annat ställe och höga kostnader. Men inbrott kan leda till känslan av integritetsintrång. Tittar vi sedan i kristallkulan så väntar Internet of things, AI-teknologi och allt smartare och uppkopplade hem runt hörnet.
Men låt oss inte glömma det kanske viktigaste av allt. Se till att ha en fungerande grannsamverkan, berätta för dina grannar om du ska resa bort, hjälp varandra med post och snöskottning, fixa utebelysning, använd ditt sunda förnuft och se till att dörren är låst med ett bra lås. Redan då är ganska väl skyddad.

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här