AnnonsElectrolux Professional AB

Vinterunderhåll är föreningens ansvar

15 dec 2022

istapp
Det är föreningens ansvar att ta bort istappar. Foto:Dagmar Forne

Bostadsrättsföreningen är skyldig att se till att snö och is inte rasar ner från taken och skadar människor och egendom. Ibland ansvarar föreningen också för att snöröja på kommunens mark.

Vintervädret är lurigt. Köldperioder växlar med tö och det ställer krav på fastighetsägare. En huvudregel är att föreningen ska skotta och sanda på sin egen mark och att föreningen ska se till att ta bort istappar så att de inte kan skada.

Men var går gränsen för föreningens ansvar? Ansvarar föreningen för trottoaren framför huset?

Sajten lawline.se skriver att kommunen har ett primärt ansvar för snöröjning och saltning men att detta ansvar kan delegeras till en fastighetsinnehavare.

– Det kan skilja sig mellan olika kommuner. I princip brukar trottoarer vara kommunens ansvar, men i vissa fall är det föreningen som äger marken. Det kan också finnas lokala föreskrifter som reglerar vem som har ansvaret. Mitt råd till föreningen är att kolla med kommunen vad som gäller, säger Dennis Savetun på Storholmen förvaltning.

De flesta bostadsrättsföreningar har avtal med en entreprenör som sköter snöröjningen. Det finns bevakningsavtal, där entreprenören avgör när det föreligger behov av snöröjning, och  avropsavtal, där det är föreningen som ansvarar för att ringa entreprenören när det är dags.

Dennis Savetun förordar bevakningsavtal – då är det entreprenören som ansvarar för att snöröjningen sker i tid.

Ett avropsavtal är billigare, men det kan bli dyrt om någon skada inträffar. Om snö och is rasar ner och skadar bilar, eller att förbipasserande halkar och skadar sig på gångbanan utanför huset kan föreningen bli ansvarig både skadeståndsrättsligt och straffrättsligt.

En lite knepig fråga är hur snabbt snöröjningen behöver komma igång.

– Snöröjningen ska ske ”skyndsamt”, men vad innebär det? Det är en förhandlingsfråga och en fråga om entreprenörens resurser, säger Dennis Savetun.

Föregående artikel Skattereduktion för installation av solceller och sänkt drivmedelsskatt
Nästa artikel Grannarna gick samman och ökade tryggheten

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här