Borätt korar årets fastighetsskötare

Kategori: Styrelsen

Marko Hynninen är fastighetsskötare på Flodafors fastighetsförvaltning i Sollentuna norr om Stockholm. Men han är inte vilken fastighetsskötare som helst utan Årets fastighetsskötare i Stockholm 2012. Borätts undersökning bland 800 bostadsrättsföreningar visar att Marko är så populär i ”sina” föreningar han att han är välförtjänt av titeln.

Publicerad: 2012 09 20 • Text: Veronica Brodin

Det här är jätteroligt för Marko och för oss som företag också såklart, säger Roland Lindblad, grundare av företaget. Vi jobbar väldigt aktivt med att ha en fastighetsskötare som är nära kunden, så att man som kund ska veta som har hand om ens fastighet, och fastighetsskötaren är med på styrelsemöten för att få bra insyn vad som händer i föreningen.

Flodafors fastighetsförvaltning grundades 2005 och arbetar huvudsakligen med förvaltning av bostadsrättsföreningar. Marko Hynninen har arbetat som fastighetsskötare här i fem år och han tycker om sitt jobb och den kombination av problemlösning och att träffa människor som yrkesrollen innebär. Något som avspeglas i kundomdömena, t ex: ”Bra på mycket”, ”Proaktiv”, ”Ger ett mycket bra bemötande till de boende” Ingen dag är den andra lik och det är en utmaning att arbeta med olika bostadsrättsföreningar eftersom alla är unika, berättar Marko.

Att vara tydlig och ge bra information till de boende är viktigt för att få nöjda kunder, och Marko lägger en hel del fokus på det genom återrapportering via telefon, personliga samtal eller genom att lämna lappar eller sätta upp olika anslag med information i olika frågor som rör fastigheten. Yrket innebär både positiva och negativa utmaningar. Bland de svåraste utmaningarna i mitt jobb är att få boende i nyligen ombildade föreningar att förstå att de inte är hyresgäster längre, och att de därför plötsligt måste betala vissa saker själva som tidigare ingått i hyran, berättar Marko. Föreningarna har också olika god ekonomi, vilket också påverkar mitt dagliga arbete som fastighetsskötare, Vad gör då just honom till en populär och omtyckt fastighetsskötare? Marko har svaret: Jag är positiv och hjälpsam och känner en yrkesstolthet i det jag gör! Marko trivs bra på företaget och tycker det är kul att gå till jobbet, något som märks när han är på arbetet och som ger nöjda boende.

… och här är tvåan

Det var mycket jämnt i omdömena om de duktiga fastighetsskötarna, och som god tvåa hittar vi Rikard Andersson på företaget Storholmen Teknik. Efter drygt 5 år på StorholmenTeknik så har Rikard klart för sig vad som är viktigt i rollen som fastighetsskötare för att få nöjda boende. Återkopplingen! Att återkoppla till kund vad man gör, när man fixat klart saker o s v. Det är A och O. Jag försöker också att lyssna  in och lära mig de olika föreningarna. Jag är t ex med på vissa styrelsemöten för att hålla mig uppdaterad kring vad som är på gång i föreningen.

Kundomdömen visar att Rikard är en ”doer”: ”Fixar-typen” ”Återkopplar bra” ”Han löser våra problem”. Jag är en skruv- och fixartyp och jag är noggrann med att göra ett bra jobb. Att vara fastighetsskötare är ett socialt och utåtriktat arbete, och jag tycker att den sociala biten är kul och att det är en positiv utmaning. En av de svårare utmaningarna i Rikards jobb är om han inte blir ”insläppt” i styrelsen.  Då känner man på en gång att det kommer bli svårt att få det att bli bra, säger han. Efter fem år i samma företag tycker Rikard fortfarande att han har. Världens bästa jobb. Jag har jobbat med massor av olika saker tidigare men det här det roligaste jobb jag haft, säger Rikard. Jag har bra stöd i företaget och toppenkollegor. Och såklart är det jättekul att veta att mitt jobb uppskattas på det här sättet, det visar ju att man gör rätt.

Veronica Brodin

Kontakta oss

Oavsett ärende kan du alltid kontakta oss via mejl. Vi hör av oss så snart vi bara kan. Du kan även ringa oss under kontorstid på 08-52025202.

Borätt Forum

Blasieholmsgatan 4A

BR-Förlaget

111 48 Stockholm

Tel 08-52025202

Borätt Forum - Nyheter och fakta för bostadsrättföreningar

Borätt Forum är en mötesplats, ett frågeforum, en kunskapsbank, en informationskälla m m. För styrelserna i Sveriges bostadsrättsföreningar och deras medlemmar. Borätt Forum består av en webbplats, Facebook, Twitter, tidningen Borätt och Borättkvällarna

För våra inloggade medlemmar erbjuds möjligheten att ställa frågor via en chatt.

Är du medlem? Logga in via menyn ovan.
Är du inte medlem? Bli medlem här.