AnnonsMiele

Antalet vräkningar minskade under 2020

7 feb 2021

Statistik från Kronofogsmyndigheten visar att antalet vräkningar från bostadsrätter minskade med 34 procent 2020. Detta trots ett turbulent år med ökad arbetslöshet.  

Enligt statistiken har även antalet anmälningar till Kronofogsmyndigheten om avhysning från bostadsrätter minskat under 2020. Vanligaste orsaken som leder till vräkning är obetalda skulder till bostadsrättsföreningen.

Vräkningarna har minskat under 2020.
Vräkningarna har minskat under 2020.

Hur blir man vräkt som bostadsrättsägare? 

Som bostadsrättsägare har du bättre skydd än hyresgäster. Processen att vräka en bostadsrättsägare är längre och krångligare än om det gäller en hyresgäst. Förutom när det handlar om skulder kan det vara svårt att avgöra vad som leder till vräkning. Vid störningar krävs till exempel en väl dokumenterad ”störningsjournal”.

Vill ni läsa mer om störningar? Klicka här.

Och vill ni läsa mer om andrahandsuthyrning? Klicka här.

Orsaker som kan leda till vräkning är till exempel:

  • Skulder
  • Störning
  • Brottslig verksamhet i lägenheten
  • Vanvårdar din lägenhet
  • Otillåten andrahandsuthyrning

Om du har en skuld till Kronofogden kan du ansöka om uppskov. Beroende på hur din skuldsituation ser ut kan utfallet av uppskovet variera.

Vad händer med lägenheten vid vräkning?

Kronofogden säljer lägenheten på exekutiv auktion, även kallat tvångsförsäljning. Pengarna från försäljningen går främst till bostadsrättsägarens skulder. Bostadsrättsföreningen, panthavare och bostadsrättsinnehavaren delar alltså på pengarna från tvångsförsäljningen.

 

Läs mer om vräkningar på kronofogdens hemsida.

 

Föregående artikel
Nästa artikel Konkurs: Om det otänkbara händer

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här