AnnonsElectrolux Professional AB

Åtal för insiderbrott med anknytning till Karlatornetaffären

15 dec 2021

Två personer är misstänkta för insiderbrott kopplat till Sernekes prestigebygge  Karlatornet på Hisingen i Göteborg. Det finns inga misstankar om att informationen kommer från Serneke eller Balder. 

Personerna som har åtalats av Ekobrottsmyndigheten köpte aktier för cirka 400 000 kronor dagen innan det blev känt att Erik Selins Balder investerade i Serneke och Karlatornet.

Fastighetsvärlden skriver att åklagare Pontus Hamilton anser att bevisningen är stark. Det rör sig om en person som under en kapitalöverföring ska ha sagt till två banktjänstemän att han fått vetskap om att Balder nästkommande dag, den 17 december, skulle köpa in sig i projekt Karlatornet.

Dagen efter kom mycket riktigt pressmeddelandet – som de åtalade misstänks ha fått tillgång till i förväg – om att Balder blev 50-procentig delägare i Karlatornet. Banktjänstemännen slog larm till Finansinspektionen om misstänkt insiderinformation.

Unikt med insiderbrott som leder till förlust

– Dock har de inte gjort någon vinst, eftersom kursen föll, säger Pontus Hamilton till Fastighetsvärlden.

Det är första gången han upplever ett insiderbrottmål som lett till förlust för de inblandade.

Misstanke om insiderbrott i samband med att Balder kom in och räddade byggnationen av Karlatornet. Foto: Karlatornet AB

Byggnationen av Karlatornet var länge stillastående på grund av problem som till exempel resursbrist. När Balder gick in som delägare räddades byggprojektet, och nu är omkring en tredjedel av skrapan färdigställd.

Inspelade samtal avslöjar tippad vinst på 30 procent

Pontus Hamilton uppger att en av de åtalade har ringt mäklaren ett par gånger för att kolla upp hur köpet har gått. Samtalen är bandade och ger en tydlig bild av situationen. Personen säger också att han förväntar sig en uppgång på 30 procent och att han ska ha fått information från en annan person.

– Den andre personen medger att han har tipsat person nummer ett, men säger att han hittat informationen i allmänna forum.

Granskningar tyder på att detta inte stämmer. Enligt Pontus Hamilton är de båda männen verksamma i fastighetsbranschen och brukar tipsa varandra.

Serneke har fifflat tidigare

Det är inte första gången Serneke hamnar i blåsväder. Borätt Forum har tidigare rapporterat om Göteborgs Postens avslöjande att Ola Serneke skrev på ett aktieforum för småsparare under pseudonym i flera år. Ola Serneke bekräftade själv att han mörkat sin identitet och lögnhärvan ledde till att han avgick som VD på sitt eget företag.

Göteborgs Posten har även grävt fram att en kommunaltjänsteman med kopplingar till Serneke, ordnade samarbete åt byggbolaget inför en ny träningsanläggning i Järfälla. Fotbollssamarbetet utnyttjade sedan Serneke som hållhake för att pruta på markpriser.

Inget samröre hittas mellan de åtalade och Serneke

I det aktuella insiderfallet finns inget som tyder på att insiderinformationen kommer från Serneke. I ett pressmeddelande uttrycker sig bolaget enligt följande:

– Efter att vi fick kännedom om åtalet via uppgifter i medierna har vi under dagen tagit del av både stämningsansökan och förundersökningsprotokoll. Vi har också varit i direktkontakt med Ekobrottsmyndigheten. Den samstämmiga informationen är att myndigheten inte kunnat hitta några kopplingar mellan de åtalade och vårt bolag, säger Michael Berglin, VD för Serneke Group.

Läs mer om Karlatornet: https://borattforum.se/priset-pa-goteborgs-dyraste-lagenhet-stiger-trots-att-ingen-har-nappat/

 

 

 

 

Föregående artikel Ny skatt och färre restriktioner dämpar dansk bostadsmarknad
Nästa artikel Rättegång om försvunna bostadsrätter inledd

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här