Gräl om renoveringar. Sopor som luktar i trapphuset. Hög musik dygnet runt. Ingen dyker upp på städdagen. Att bo i bostadsrätt kan medföra konflikter. Du kanske tror du äger din lägenhet men icke – du har köpt ett medlemskap och rätten att nyttja din lägenhet. Renoveringar, stambyte, ja, oron stiger…
– Ganska många flyttar till en bostadsrätt utan att veta vad det innebär, säger Kerstin Frykberg Andersson, utbildningschef i organisationen ”Bostadsrätterna”, och arbetar bland annat med rådgivning när det uppstått konflikter.
Brist på kunskap
Många konflikter i en bostadsrättsförening har sin grund i brist på kunskap. Att bo i bostadsrätt är ungefär som att bo i ett kollektiv. Man måste inse att i en bostadsrättsförening är det majoriteten som bestämmer, inom de gränser som regler och stadgar ger.
– Som medlem förstår man inte riktigt vad man flyttat in i. Styrelsen kanske inte riktigt vet vad de får bestämma, och vad som beslutas på en stämma, säger Kerstin Frykberg Andersson.
En del tror och tycker att de ska få göra vad de vill, riva och/eller flytta väggar, spela musik utan hänsyn till andra eller ställa ut sina sopor – som blir stående i dagar.
Vad ska man göra för att hålla en ”god stämning” i en bostadsrättsförening?
– Kunskap, god kommunikation och en öppen atmosfär. Dessa punkter behöver både styrelsen och enskilda medlemmar tänka på.
Bekräftade och sedda
Information till medlemmarna har stor betydelse och att de boende blir bekräftade och sedda.
– Där är det viktigt med kontinuitet. Folk förväntar sig att det ska komma något. Annars blir man misstänksam och undrar vad styrelsen håller på med, säger Kerstin Frykberg Andersson.
Även om renoveringar kan vara skrämmande måste man se om huset, förr eller senare.
– Många renoveringar kan styrelsen själv fatta beslut om. Att ta upp frågan på en årsstämma kan kräva att man är pedagogisk, så att det blir ett ja, tillägger hon.
Ibland innebär renoveringar som stambyte en del praktiska och obekväma frågor som buller, damm, utan vatten och avlopp under en längre tid för de boende.
-Då kan det vara bra om styrelsen tar in stöd utifrån, av professionella medlare, för att klara kommunikationen med medlemmarna.
En aktiv och synlig styrelse och valberedning, gemensamma aktiviteter då och då kan bidra till en god stämning i bostadsrättsföreningen.
Källa: SvD