AnnonsElectrolux

Bara en av tio planerar att byta bostad under året

11 jan 2023

Bra förvaring och större yta är två drivkrafter för att byta bostad men bara en av tio planerar att byta bostad i år. Trots ekonomisk oro är det inte främst av ekonomiska skäl som gör att man vill flytta. I stället är det för att man vill byta boendeform eller flytta till en större bostad. Detta visar en färsk Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av förvaringsföretaget Elfa.

Större yta och gärna eldstad är två saker vi saknar i våra hem men bara en av tio planerar att byta bostad i år. Foto: Adobe Stock.

Varför vill man byta bostad? Som främsta skäl uppger svenskarna att de vill byta boendeform, från exempelvis lägenhet till villa (25 procent), följt av att de behöver mer yta (24 procent). Det senare handlar om fler rum och större utrymmen bl.a för förvaring. Med andra ord gott om plats för våra saker och ordning i hyllor och förråd (26 procent).

Knappt var femte svensk (18 procent) säger att de ska byta bostad av ekonomiska skäl, det vill säga att de inte har råd att bo kvar (6 procent) eller att de vill ha ett billigare boende (12 procent). Bland de som ska flytta under 2023 är det 22 procent som uppger ekonomin som skäl till att byta boende.

Bra förvaring är det vi saknar mest i våra hem, men som vi ofta glömmer tänka på när vi ska byta bostad. Eftersom vi ju trots allt tillbringar en stor del av vår tid i hemmet är det också viktigt att det finns gott om plats för att förvara våra prylar och skapa god ordning, fortsätter Christine Dalman.

Efter förvaring saknar vi mest eldstad (23 procent) och pool / jacuzzi (17 procent) i våra hem. Bland de som har planer på att flytta inom ett år är det hela 39 procent som anser att förvaringen är det man saknar mest. På en andra plats bland dessa kommer ett hemmakontor och tvättmaskin/diskmaskin, båda på 32 procent.

 

Föregående artikel Norskt brf-koncept till Barkarby
Nästa artikel Elpriset höjs och blir samma i hela landet

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här