AnnonsMiele

Bjurholm är bästa kommunen för äldre att bo i – storstäderna i botten

18 jul 2022

Bjurholm i Västerbotten är Sveriges bästa kommun för äldre att bo i. Det visar en sammanställning från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, som i ett nytt index rankar äldres boendesituation i landets kommuner. Allra sist, på plats 253, placerar sig Malmö stad. Även de två övriga storstäderna hamnar i botten med Stockholm på plats 221 och Göteborg på plats 224.

– Det pratas mycket om pensioner, men äldres boendesituation är i princip helt frånvarande i den politiska debatten. Åtta av tio äldre bor i dag i en kommun med brist på senioranpassade bostäder, vilket gör att många tvingas bo kvar i ett boende som inte längre passar dem. Nu behövs en ny bostadspolitik för Sveriges pensionärer, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

Bjurholms kommun i Västerbotten hamnar på första plats i rankningen över kommuner där det är bäst för äldre att bo. I det nya indexet Sveriges bästa kommun för äldre att bo i har Länsförsäkringar Fastighetsförmedling vägt samman hur stor boyta pensionen räcker till, genomsnittlig flyttskatt, trygghet med hemtjänsten och tillgången till särskilt boende för äldre.

– Självklart har regeringen ett stort ansvar och endast två av tio svenskar ger godkänt till regeringens bostadspolitik för pensionärer. Men det är även stor skillnad på i hur hög grad landets kommuner skapar goda förutsättningar för de äldre som vill och behöver flytta till ett boende som passar dem bättre, säger Marcus Svanberg.

Källa/text: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Föregående artikel En fattig höst väntar…
Nästa artikel Borätt Forums styrelseenkät 2022 skickas ut nu!

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här