AnnonsElectrolux Professional AB

Brf Ljusglimten och Ljuspunkten – en förväxlingsstrategi

30 nov 2024

Två av Riksbyggens bostadsrättsföreningar i Göteborg har i åratal betalat varandras löpande räkningar för bland annat vatten, avlopp och sophämtning. Det handlar om ungefär fem miljoner kronor som kommer att behöva omfördelas mellan de bägge föreningarna.

När Riksbyggen projekterade husen som stod färdiga 2017 respektive 2018 var tanken förmodligen att skapa en stor förening med fem hus. Senare i processen beslutades att två av husen skulle ingå i Riksbyggens Bonumkoncept som riktar sig till äldre. Det blev brf Ljusglimten. Det tre återstående blev Brf Ljuspunkten, där det bor yngre hushåll. Men vilka beslut som fattades, hur besluten motiverades, vilka avtal som slöts och när detta skedde är höljt i dunkel. De båda föreningarna har under lång tid försökt förmå Riksbyggen att lämna ut samtliga handlingar som rör bygget men förgäves.

Lars Ottosson försöker säkra fönstret med hjälp av den lilla plastspärren. Foto: Dagmar Forne.

Ljusglimten och Ljuspunkten har anlitat byggnadskonsulten Lars Ottosson för att få hjälp att hantera en rad problem i husen, något som Borätt skrivit om tidigare. (Riksbyggen vägrar rätta sina byggfel, Borätt2/2024) (Ljusglimten -en mörk historia Borätt4/2023) Tidigt i våras upptäckte Riksbyggens fastighetsskötare att de bägge föreningarnas räkningar verkade ha blivit sammanblandade. En del av förbrukningen verkade ha debiterats på fel förening. Lars Ottosson menar att det bara finns en rimlig förklaring till förväxlingen:

– Det var samma interimsstyrelse för bägge föreningarna och den styrelsen saknade det rätta engagemanget att föra föreningarnas talan och att driva bygget. De slarvade när de ingick avtal med Göteborgs Kretslopp och Vatten och med Göteborgs Energi.

På försommaren fick Lars Ottosson och föreningarna tillgång till avtalen mellan de båda föreningarna och Göteborgs Kretslopp och Vatten. Hans utredning visar att det handlar om minst fem miljoner kronor på enbart VA-anslutningar och -avgifter som har blandats ihop under snart sex år. Även energiräkningar tycks i viss mån ha blivit sammanblandade. Alla avtal och varje räkning från 2017 till i juni i år lämnade Lars Ottoson över till Riksbyggen i somras. De har lovat att allt ska utredas och omfördelas, men i mitten av oktober hade man ännu inte gett något besked.

– Inte ett ljud, konstaterar han.

Föregående artikel Borätt forum och SEB On Tour besöker Malmö
Nästa artikel Krönika: Inte farligt att bo i lägenhet med själ

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här