AnnonsElectrolux Professional AB

Byggkostnaderna skjuter i höjden – det är dags att räkna om kalkylerna

16 maj 2022

Betong, stål och trävaror står för de största prisökningarna. Dags för styrelsen att uppdatera sina kalkyler?

Byggkostnaderna skjuter i höjden. Det är betong, stål och trävaror som står för de största prisökningarna. Det är den största uppgången i byggkostnadsindex på 40 år. Så det kanske är dags för styrelsen att uppdatera sina kalkyler och underhållsplaner.

– Dagens material, drivmedel, elkraft och transportkostnader är en följd av de prishöjningar som vi har sett de senaste månaderna. Råvarubrist och global efterfrågan hänger ihop med den oroliga tid vi lever i nu, säger Jonas Jonsson, handläggare och statistiker på byggkostnadsindex, SCB.

Inom byggmaterialgruppen ökade kostnaderna för armeringsstål mest med 21,6 procent. Kostnaderna för järn- och stål inklusive armeringsstål steg med 12,6 procent. Övriga byggmaterialkostnader ökade eller var oförändrade, förutom kostnaderna för vitvaror som sjönk.

Kostnaderna för löner steg med 0,4 procent, medan kostnaderna för maskiner var oförändrade. Ränte- och kreditivkostnader, kostnader för projektering och centrala administrationskostnader steg. Mest ökade räntekostnaderna, 9,8 procent.

 

Föregående artikel Risk för högre elpriser i sommar
Nästa artikel Experter ense: Stora avgiftshöjningar väntar

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här